Jubilej

Sarajevo obilježava 20 godina rada Haškog tribunala

Meron je naglasio da su sve osobe koje je haško tužilaštvo optužilo za ratne zločine na području bivše Jugoslavije pronađene i privedene pravdi
5 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2013. 14:46h

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron ocijenio je danas u Sarajevu, gdje se održava dvodnevna konferencija povodom obilježavanja 20. godina rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, da je odluka o uspostavljanju tog suda, koju je 1993. godine donio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, od istorijskog značaja.

Meron je naglasio da su sve osobe koje je haško tužilaštvo optužilo za ratne zločine na području bivše Jugoslavije pronađene i privedene pravdi čime je, tvrdi, nastalo novo doba odgovornostii koje je dokazalo da međunarodna zajednica "može i hoće da djeluje".

"Sud je pokazao da je moguće suditi i u najsloženijim predmetima, uključujući inkriminacije za najgore zločine, kao i protiv najviših vojnih i političkih vođa i to u velikom broju predmeta", naveo je predsjednik Tribunala, prenose mediji u BiH.

Podsjetio je da su mnogi sumnjali u efikasnost suda, kao i da su su neke presude bile, a i sada su "protivrječne".

"Neki tvrde da presude Tribunala nisu donijele pravdu žrtvama, dok se drugi pitaju o njegovom doprinosu istoriji. Moramo se, ipak, prisjetiti da je mandat Tribunala prilično ograničen...", rekao je, između ostalog, Meron.

Meron u obilasku masovne grobnice nedaleko od Prijedora (FOTO: Beta/AP)

Pojava sudije Merona na konferenciji u Sarajevu izazvala je nezadovoljstvo grupe nevladinih aktivista koji su uoči njegovog govora napustili dvoranu u kojoj se konferencija održavala, noseći transparent s napisom "RIP Justice".

Među onima koji su nezadovoljni dosadašnjim učincima Tribunala, ali i direktno Meronovim djelovanjem, su i "Majke Srebrenice" koje su mu tokom govora okrenule leđa.

Konferencija koju je u prijestonici BiH organizovao Haški tribunal okupila je predstavnike pravosuđa, stručnjake iz oblasti tranzicijskog prava, udruženja žrtava, nevladine organizacije iz regiona... da bi razgovarali o tome da li je Haški tribunal ispunio svoje ciljeve među kojima je i pravda za žrtve.

Dvodnevnoj konferenciji u Sarajevu prisustvovao je i srspki tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je prethodno ocijenio da je Tribunal svojim odlukama u posljednje vrijeme izgubio kredibilitet

Predsjednica Suda BiH Medžida Kreso je ocijenila da je Tribunal značajno doprinio uspostavljanju posebnog odjeljenja za ratne zločine pri Sudu BiH, koji ima zadatak da procesuira počinioce najtežih ratnih zločina.

Direktor Međunarodne komisije za nestale osobe Ketrin Bomberger podsjetila je da je pretpostavka suđenjima u Hagu bilo prikupljanje velikog broja dokaza, u čemu je učestvovala "cijela vojska forenzičara i antropologa", koji su ekshumirali tela žrtava iz više od 3.000 masovnih grobnica na području bivše Jugoslavije".

Regonalna koordinatorka procesa REKOM Nataša Kandić poručila je da je "tužna i razočarana poslednjim odlukama Haškog tribunala", ali i dodala da "nije sve crno-bijelo" i da je Tribunal u Hagu "uradio i dosta pozitivnih stvari".

"Najveća vrijednost Tribunala ogleda se u činjenici da je ovaj sud uspio da prekine praksu nekažnjavanja onih koji su zauzimali najviše pozicije kako u vojsci tako i u državama za vrijeme rata...", navela je Kandić koja smatra da na prostoru bivše Jugoslavije još nema sudova koji imaju dovoljno kapaciteta da osude sve one koji su počinili zločine.

Dvodnevnoj konferenciji u Sarajevu prisustvovao je i srspki tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je prethodno ocijenio da je Tribunal svojim odlukama u posljednje vrijeme izgubio kredibilitet.

Galerija

Preporučujemo za Vas