Problematični lideri

EU obustavila 47 miliona eura BIH zbog "zabrinjavajućeg zastoja" u reformama

EU je zatražila da Ešton i File ulože nove napore da se politički vođi u BiH uvjere u potrebu dogovora koji otvara put u Evropu
3 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Www.lovcen.co.rs
Sarajevo, Foto: Www.lovcen.co.rs
Ažurirano: 18.11.2013. 17:03h

Šefovi diplomatija Evropske unije su zaključili da je Bosna i Hercegovina u "zabrinjavajućem zastoju" u reformama i preustrojstvu državnih struktura.

Kako su ocijenili funkcioneri EU u Briselu, to koči njeno približavanje EU i primoralo je Evropsku komisiju da Bosni obustavi EU pomoć od 47 miliona eura.

Ministri inostranih poslova EU zatražili su od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i evropskog komesara Štefana Filea da ulože nove napore da se politički vođi u BiH uvjere u potrebu dogovora koji otvara put u Evropu.

To su agenciji Beta prenijeli zvaničnici koji su prisustvovali zasjedanju, na kojem su ministri EU od komesara Filea dobili najnovija objašnjenja razvoja u BiH i upozorili da je ključno važno da BiH u svoje zakone unese odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Šefovi diplomatija EU su u drugoj raspravi o BiH za posljednjih mjesec dana naglasili da se "Bosni ne zatvaraju vrata Unije", ali je u krugovima zasjedanja ukazano na činjenicu da su, recimo, Austrija i još neke članice EU vrlo zabrinute zbog stanja u Bosni.

Zato je privukla pažnju i tviter poruka austrijskog ambasadora u Političko-bezbjednosnom odboru EU Aksela Maršika, koji je naveo da iz rasprave na zasjedanju šefova diplomatija EU o Bosni proizilazi da "ako ne bude napretka naročito u izbornoj reformi, Evropska unija može izgubiti interes i moraće da preispita svoju sadašnju politiku prema toj zemlji".

To se poklopilo i sa upozorenjem pomoćnice američkog državnog sekretara za Evropu Viktorije Nuland koje je uputila ovih dana, da ukoliko vođi u BiH "budu i dalje blokirali put te zemlje ka EU i članstvu u NATO, međunarodni partneri Bosne, uključujući SAD, moraju preispitati svoj pristup".

Visoka zvaničnica Vašingtona je ocijenila da je "odavno kucnuo čas" da politički vođi u Bosni i Hercegovini postignu dogovor o izgradnji "moderne, ujedinjene nacije".

Preporučujemo za Vas