Ekonomija tone, a vlada ulaže veliki novac u velelepne projekte

Sastavni dio projekta Skopje 2014 je veliki broj spomenika, administrativne zgrade i novo pozorište, sve u baroknom stilu, mostovi, trijumfalna kapija...
98 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2013. 09:47h

Projekat Skopje 2014, koji je već duže vrijeme jedna od najprisutnijih tema u makedonskoj javnosti i razlog mnogo političkih sukoba, sve češće se pojavljuje i u analizama i naslovima stranih medija. Najaktuelniji slučaj je reportaža njemačkog nedjeljnika „Špigl“ pod naslovom „Skoplje tone u kiču“, u kojoj se navodi da i pored toga što makedonska ekonomija tone, vlada investira ogromne sume novca u projekat zbog prestiža. Prijestonica Skoplje se preobražava u grad sa velelepnim palatama i zlatnim statuama.

A ono što je aktuelno u Skoplju u posljednjih nekoliko nedjelja je najava da će se u centru grada na glavnom trgu graditi dvije fontane, kao i objekat do koga će se stizati preko stepenica, nešto nalik onim Španskim u Rimu. Objekat će imati i dvije kočije sa konjima i desetak skulptura. Arhitekta Danica Pavlovska kaže da je najnoviji projekat vlade primjer jedne vrste egzibicionizma.

"Ta monumentalnost iz prošlosti teško se može replicirati u današnje vrijeme. To se ne može prihvatiti, možda ćemo se navići u budućnosti, ali sve to neće postati dio nas. Ovo je jednostavno pečat ovog trenutka i toliko. Grad je bio i ostaje savremen i moderan, ovo su samo pojedinačni napadi na njegovu suštinu“, kaže Pavlovska.

I građani smatraju da je trg već pretijesan za nove objekte.

"Prostor je previše mali i mislim da je izgrađeno dovoljno statua i spomenika“. „Još nam stepenice nedostaju na trgu, toliko je sve natrpano. Ima i lijepih stvari koje se mogu vidjeti, ali sve je previše nagomilano”, „Ja sam vidio i originalne Španske stepenice i one su samo jedne. Nije stvar u izgledu samih stepenica, nego u čitavom ambijentu i tradiciji, to se ne može prenijeti tako jednostavno“, kažu građani.

Statua Aleksandra Makedonskog visoka 30 metara, Foto: Spiegel.de

Ovaj projekat je sporan i sa finansijskog aspekta. Iako je na početku rečeno da će se potrošiti 80 miliona eura, prema informacijama vlade, sve što se izgradilo košta oko 200 miliona, dok opozicija smatra da je ta suma mnogo veća, možda i pola milijarde eura.

Žernovski: Hapšenje zbog većine u Savjetu

Sva ova događanja, prema analitičarima, razlog su pobjede opozicije u opštini Centar na lokalnim izborima u martu ove godine.

U međuvremenu su opozicione partije izgubile većinu u opštinskom Savjetu, jer predsjednika ovog tijela Miroslava Šipovića očekuje pritvor nakon ekstradicije iz Austrije, zbog navodne zloupotrebe položaja u jednoj skopskoj firmi gdje je bio predsjednik upravnog odbora.

Gradonačelnik Andrej Žernovski u intervjuu za RSE je izjavio da vlasti žele da imaju većinu u Savjetu i da je zato pokrenut postupak protiv Šipovića.

Glavni cilj, po njemu je taj da opština Centar ne može da izglasa da građevinsko zemljište pređe iz državne u opštinske ruke kako bi vlada mogla i dalje da nastavi sa gradnjom u okviru projekta Skopje 2014.

„Mi smo htjeli to da spriječimo, i dalje ćemo postavljati na dnevni red sve dok ne dobijemo ono što smo zaradili na izborima. Međutim, hoću da otvoreno kažem, da je to jedan od razloga zašto imamo hapšenje člana savjeta, i to ne običnog savjetnika, nego predsjedavajućeg“, rekao je Žernovski.

Inače, sastavni dio projekta Skopje 2014 je veliki broj spomenika, administrativne zgrade i novo pozorište, sve u baroknom stilu, mostovi, trijumfalna kapija, u toku je izgradnja takozvanih galija na keju Vardara, koje će biti restorani i hoteli, a osim Španskih stepenica, u planu je i panoramski točak, sličan onom u Londonu.

Galerija

Bonus video: