Makedonska ekonomija u prvom dijelu godine ojačala 3,4 odsto

Direktor Centralne banke Makedonije je kazao da će ekonomija i u drugoj polovini ove godine biti u porastu i to za 3,3 odsto
0 komentar(a)
Skoplje, Foto: Wikimedia
Skoplje, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 11.11.2013. 18:40h

Direktor Centralne banke Makedonije Dimitar Bogov saopštio je da je ekonomija Makedonije u prvoj polovini ove godine porasla za 3,4 odsto.

Na sastanku u Trgovinskoj komori Makedonije, Bogov je biznismenima, studentima i magistrima ekonomije prezentovao predviđanja Centralne banke za narednu godinu.

Bogov je kazao da će ekonomija i u drugoj polovini ove godine biti u porastu i to za 3,3 odsto. On je istakao da je makedonska ekonomija vezana za evropsku, ali da se situacija i na evropskom tržištu popravlja.

"Naša ekonomija je mala, otvorena i bazira se na izvozu, a dvije trećine proizvoda izvozimo u Evropsku uniju (EU). Zbog toga, 90 odsto našeg izvoza zavisi od situacije u Evropi, ali, srećom, situacija i u EU se polako poboljšava", rekao je Bogov.

Direktor Centralne banke Makedonije otkrio je da očekuju porast od 3,7 odsto naredne godine, te smanjenje inflacije na oko 2 odsto. On prognozira da će u 2014. godini doći do porasta i uvoza i izvoza, te da će u 2015. godini ekonomija porasti za 4,4 odsto.

Bonus video: