Bivši predsjednik HDZ-a BiH optužen za ratno profiterstvo

Jelavića Uskok tereti da je 1996. kao pomoćnik ministra odbrane donio odluku da se novcem Ministarstva kupi stan u Splitu nekadašnjem zapovjedniku HVO-a
85 pregleda 2 komentar(a)
Split, Foto: Worldstourist.com
Split, Foto: Worldstourist.com
Ažurirano: 11.11.2013. 17:47h

Pred splitskim Županijskim sudom podignuta je optužnica protiv bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića.

Jelavića tužilaštvo tereti da je 1996. kao pomoćnik ministra odbrane donio odluku da se novcem Ministarstva kupi stan u Splitu nekadašnjem zapovjedniku Druge operativne grupe Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Ivici Rajiću.

Nakon sprovedene istrage, Jelavić je optužen za zloupotrebu položaja i ovlasćenja, kao i za ratno profiterstvo, objavilo je tužilaštvo na službenoj internet stranici, ne navodeći njegovo ime već samo inicijale, godište i dužnost koju je obavljao.

Rajića je Haški sud zbog ratnog zločina u Stupnom Dolu kod Vareša osudio na 12 godina zatvora, da bi nakon osam godina "iza rešetaka" u septembru 2011. pušten iz šapanskog zatvora na uslovnu slobodu.

Jelavić je na stranicama crne hronike ranije bio zbog otmice, ali i navodnih zlopotreba u Hercegovačkoj banci i pronevjere budžetskog novca koji je iz Hrvatske stizao za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Prvostepenom odlukom osuđen je na deset godina zatvora koje nije služio jer se sklonio u Hrvatsku. Nakon poništenja te presude naloženo je novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno.

Bonus video: