Šta će biti sa preostalih 1,6 miliona eura prikupljenih za liječenje male Tijane

U Udruženju banaka Srbije kažu da tekuće račune može da otvori svaki građanin, a da trošenje tog novca praktično niko ne kontroliše
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 19:50h

Više tužilaštvo u Beogradu podnijelo je Upravi kriminalističke policije (UKP) zahtjev za prikupljanje informacija o preostalom novcu za liječenje nedavno preminule djevojčice Tijane Ognjanović.

Nakon izvještaja policije, tužilaštvo će donijeti tužilačku odluku o daljem postupanju u tom slučaju, dodaju u tužilaštvu a prenose srpske agencije.

Beogradski Blic piše da otac i majka male TIjane Ognjanović, koja je preminula 15. jula u bolnici u Hjustonu, od ukupno 2,58 miliona eura koji su skupljeni za njeno liječenje, do sada nijesu potrošili ni jedan jedini dinar u gotovini ili za vlastite potrebe.

Prema saznanjima tog lista, na računima je danas ostalo 1,66 miliona eura. Razlikom od 915.000 eura su plaćeni, isključivo na osnovu pečatima ovjerenih računa, specijalni prevoz i liječenje Tijane u Hjustonu, avio-karte za roditelje i, na kraju, sahrana djevojčice koja nije doživjela spasonosnu operaciju srca.

Blic se pita da li je porodica vlasnik sakupljenog novca i može li njime da raspolaže kako god hoće. Da li bi, u skladu sa svrhom za koju je novac prikupljen, za liječenje djeteta, trebalo da tako bude i potrošen, na liječenje druge bolesne djece, kao što i misli većina nas, piše beogradski dnevnik.

Udruženje banaka: Novac sa tekućih računa niko ne kontroliše

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ukazao je u izjavi za Tanjug da tekuće račune na koje građani mogu da uplate novac u humanitarne svrhe može da otvori svaki građanin, a da trošenje tog novca praktično niko ne kontroliše.

"Zbog toga je i nastao veliki problem oko sredstava koja su uplaćena na račun porodice Ognjanović", rekao je Dugalić i istakao da se problemi netransparentnosti sve brojnijih humanitarnih računa u našim bankama mogu efikasno riješiti odgovarajućim propisom Ministarstva finansija.

"Nije u redu da neko ima otvoren humanitarni račun i da bilo ko drugi ne zna koliko tu para ima, kako se ta sredstva troše, jer je tada riječ o potpunom devalviranju institucije takvog računa", naveo je Dugalić i napomenuo da je još prošle godine pokrenuo to pitanje kod Narodne banke Srbije (NBS).

"Ne bih htio da se ogriješim o bilo koga, ta porodica imala je najveći gubitak, ali postoji veliko interesovanje javnosti da sazna šta se dešavalo s novcem", rekao je Dačić

Agencije prenose da su se u srpskim medijima prethodnih dana pojavljivali različiti navodi u vezi sa tim novcem, od toga da su Tijanini roditelji "počistili" račune, da su odbili da daju preostali novac za liječenje drugih teško obolelih pacijenata, do toga da ni dinar nijesu podigli poslije Tijanine sahrane.

Dačić: Utvrditi šta se desilo, ali pažljivo

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je potrebno utvrditi šta se dešava sa novcem doniranim za liječenje devojčice, ali i da treba biti jako pažljiv da se dodatno ne nanosi bol.

Dačić je najavio da će policija, ali i drugi organi razgovarati sa Tijaninom porodicom.

"Ne bih htio da se ogriješim o bilo koga, ta porodica imala je najveći gubitak, ali postoji veliko interesovanje javnosti da sazna šta se dešavalo s novcem", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

Prema riječima Dačića, mnogi su se miješali u ovaj slučaj, a porodicu su nekoliko dana poslije smrti devojčice zvali neki da se pare uplate na neki drugi račun bolnice.

"Potrebno je ostaviti da se utvrdi puna istina i ne treba dodatno nanositi bol bilo roditeljima, bilo ljudima koji su zaista htjeli da pomognu", rekao je Dačić i naglasio da treba "pošteno prići ovome i utvrditi istinu".

Galerija

Bonus video: