Kako kad nema

Irinej: Bolje bez Evrope nego bez Kosova

Patrijarh je rekao da Srbija ne može da se odrekne Kosova i da međunarodna zajednica mora da nađe rješenje
30 komentar(a)
Patrijarh Irinej, Foto: Spcsantiago.wordpress.com
Patrijarh Irinej, Foto: Spcsantiago.wordpress.com
Ažurirano: 20.02.2019. 05:39h

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, rekao da Srbija ne može da se odrekne Kosova i ako je to cijena ulaska u EU onda će radije ostati bez Evrope.

"Ako je cijena ulaska u Evropu da se otcijepi Kosovo, mi se onda zahvaljujemo Evropi. Mi ćemo radije ostati sami bez Evrope, ako to tako mora da bude, ali sa našim Kosovom", rekao je patrijarh Irinej primajući, u Patrijaršiji, učesnike međunarodne Panevropske konferencije o poštovanju ljudskih i vjerskih prava.

Patrijarh je rekao da Srbija ne može da se odrekne Kosova i da međunarodna zajednica mora da nađe rješenje, jer "ako smo tri vijeka sa Šiptarima mogli da živimo zajedno, zašto ne bismo mogli danas?"

"Kosovo je naša istorija, kultura, naša duhovnost", rekao je patrijarh i pozvao međunarodnu zajednicu da omogući izbjeglim Srbima da se vrate na Kosovo i Metohiju.

Patrijarh je podsjetio da je njegovo istorijsko sjedište u Pećkoj patrijaršiji i da bi, kako je rekao, "SPC i naše biće ostalo bez svog srca ako bi Kosovo bilo u drugoj državi".

Predsjednik Međunarodne panevropske unije Alan Teronir rekao je da ta organizacija nestrpljivo očekuje da Srbija postane punopravna članica Evropske unije, navodeći da Srbija ima evropsku istoriju i kulturu.

Panevropska unija će se, rekao je, zauzimati svim snagama da zemlje i narodi Jugositočne Evrope ne čekaju dugo na pridruženje EU.

Preporučujemo za Vas