Vučić: Kriminalci neka idu tamo odakle su došli; Nastavak rata porodica Bojović i Šaranović?

Predsjednik Srbije je rekao da ga brine "rat dva klana" oko tržišta narkotika i poručio da Srbija nije poligon za djelovanje kriminalaca
207 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.07.2018. 17:25h

Dok srpska policija pokušava da otkrije ko je sinoć ubio poznatog beogradskog advokata Dragoslava Mišu Ognjanovića, tamošnji mediji već spekulišu o motivima ubistva.

Ognjanović (57) ubijen je u haustoru svoje zgrade na Novom Beogradu a tom prilikom ranjen je njegov stariji sin Petar.

Očevici tvrde da je ubica bio u crnom, sa crnim kačketom, visok oko 180 centimetara, te da je poslije pucnjave pobjegao na autobusku stanicu i ušao u autobus. Policija je odmah blokirala izlaze iz grada u pokušaju da ga uhapsi. Srpski predsjednik uvjeren je da su na dobrom putu.

"Ne mogu da kažem da je ubistvo riješeno, ali ima nekakvih tragova", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ognjanović je zastupao brojne klijente okrivljene za najteža krivična djela. Bio je u timu za odbranu Slobodana Miloševića u Hagu, u Crnoj Gori je branio optužene za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića i fudbalera Gorana Lenca, a poslednjih godina najviše je zastupao vođu zemunskog klana Luku Bojovića, ali i njegovu porodicu i saradnike.

Nedavno je branio Lukinu majku Anđelku, koja je u Crnoj Gori uhapšena zbog navodnog planiranja ubistva Nikšićanina Ratka Koljenšića, člana grupe Slobodana Šaranovića, okrivljenog za ubistvo Lukinog brata Nikole Bojovića.

"Blic" piše da upravo tu policija traži mogući motiv Ognjanovićevog ubistva jer je prije tri godine policija, navodno, od jednog od saradnika te grupe dobila informacije da je Šaranović, u sklopu osvete Bojovićima za ubistvo njegovog brata Branislava, planirao i likvidaciju advokata Ognjanovića. Šaranović je, ipak ubijen prošle godine u Budvi.

Simptomatično je i da je samo u posljednja dva mjeseca ubijeno nekoliko prijatelja Luke Bojovića u Beogradu, među kojima i njegov kum Dragoslav Miloradović.

Pozadina pomenutih ubistava nije poznata a nezvanično, u igri su tri scenarija: nastavak rata porodica Bojović i Šaranović, prelivanje sukoba između kavačkog i škaljarskog klana jer Bojovićeva grupa intenzivno sarađuje sa škaljarcima ili sukob unutar samog Bojovićevog klana.

I srpski predsjednik mogući motiv ubistva Ognjanovića vidi u obračunu crnogorskih klanova.

"Rat dva klana oko tržišta narkotika postaje nešto sa čim država mora ozbiljnije da se obračuna. Moraćemo da pokažemo ubicama da idu tamo odakle su došli", kazao je Vučić.

U međuvremenu, Advokatske komore Srbije i Beograda raspisaće novčanu nagradu za građane koji dostave informacije o ubici i naručiocima.

Istovremeno, advokati u Srbiji od sjutra stupaju u jednosedmičnu potpunu obustavu rada kako bi poslali jasnu poruku da se ne mire sa ovakvim slučajevima. Traže od države da hitno nađe ubicu kako bi pokazala da ubistva advokata ne smiju proći nekažnjeno.

Bonus video: