Vukovar ipak bez ćirilice

Predlog da se Vukovar proglasi za mjesto posebnog pijeteta predali su odbornici HDZ-a i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, a taj predlog prošao je gradsku skupštinu
117 pregleda 28 komentar(a)
Vukovar, Foto: BETAPHOTO
Vukovar, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 04.11.2013. 19:20h

Gradsko vijeće grada Vukovara izmijenilo statut grada, čime su Vukovar proglasili mjestom posebnog pijeteta, čime se odlaže postavljanje dvojezičnih tabli.

Predlog da se Vukovar proglasi za mjesto posebnog pijeteta predali su odbornici HDZ-a i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, a taj predlog prošao je gradsku skupštinu. Protiv su bila tri odbornika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), dok je osam odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) bilo uzdržano.

To znači da će se primjena ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru u cjelosti odložiti dok se za to ne ispune uslovi.

Statut je danas dopunjen članom kojim se područje Vukovara proglašava mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata, a mijenja se član o službenom jeziku i pismu, tako da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično

Podsjetimo, dvojezične table u Vukovaru odmah nakon postavljanja nasilno su skinute i pored toga što ih je obezbjeđivala policija.

Štab za odbranu od Vukovara, koji se protivio i protestovao zbog postavljanja tabli s ćiriličnim pismom više dana je protestovao i najavio da će Vukovar biti proglašen za mjesto od posebnog pijeteta u kom zapravo neće biti ćiriličnih tabli.

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) u Gradskom vijeću Vukovara Goran Bošnjak ocijenio je danas da je odluka o proglašenju Vukovara gradom posebnog pijeteta samo deklarativna, a izuzimanje dvojezičnosti iz službene upotrebe - protivustavno.

"Proglašavanje Vukovara mjestom posebnog pijeteta samo je deklarativno, jer toga nema nigdje u zakonu. Isto tako nijedan statut ne može derogirati bilo koji zakon, posebno ne Ustavni zakon (o pravima nacionalnih manjina"), ukazao je Bošnjak na sjednici Gradskog veća, prenijeli su lokalni mediji.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Pinjuh izjavio je da je ugrađivanje "pijeteta" u Statut samo deklarativno i dodao da očekuje da će Sabor donijeti posebnu uredbu o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

On je objasnio da odluka Gradskog vijeća znači da se dvojezičnost ubuduće neće primjenjivati na mjestima koja su u nadležnosti grada, dok bi i dalje ostale na zgradama državnim institucijama jer su one u nadležnosti države.

Statut je danas dopunjen članom kojim se područje Vukovara proglašava mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata, a mijenja se član o službenom jeziku i pismu, tako da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično.

Statut grada Vukovara posljednji put je mijenjan 2009. godine. Tada su za uvođenje dvojezičnosti glasali odbornici HDZ, tadašnjeg HSP i SDSS, dok je SDP bio protiv.

Bonus video: