Ko je bio Dragoslav Ognjanović: Branio Bojoviće i Miloševića

Advokatske komore Srbije i Beograda raspisaće novčanu nagradu za građane koji tužilaštvu dostave informacije koje će dovesti do podizanja optužnice protiv izvršilaca i naručilaca ubistva Ognjanovića
145 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2018. 09:13h

Dragoslav Miša Ognjanović (57), koji je ubijen u pucnjavi koja koja se sinoć oko 20 sati dogodila u Beogradu, u Ulici antifašističke borbe. bio je jedan od najpoznatijih beogradskih i srpskih advokata. Zastupao je brojne klijente okrivljene za teška krivična djela pred Višim i Specijalnim sudom, piše "Blic".

Poslednjih godina najviše je zastupao Luku Bojovića, ali i njegovu porodicu i saradnike.

Poslednji slučaj u kom je Ognjanović učestvovao ticao se zastupanja porodice Bojović, u svojstvu oštećenih, pred Specijalnim sudom u procesu protiv ubica Nikole Bojovića, Lukinog brata. Zastupao je i Lukinu majku kada je u Crnoj Gori privedena pa protjerana zbog navodnog nadziranja kuće Ratka Koljenšića, jednog od pripadnika grupe Slobodana Šaranovića.

"Blic" piše da je samo u posljednja dva mjeseca, ubijeno i nekoliko saradnika i prijatelja Luke Bojovića u Beogradu.

Ognjanović je bio i na sahrani Dragoslava Miloradovića, Bojovićevog kuma, koji je nedavno ubijen na Karaburmi.

Za osumnjičenima za te likvidacije se traga, ali policija sumnja da su pali u ratu klanova u borbi za prevlast na tržištu narkotika.

Za sada nije poznato kako je i zbog čega došlo do ovog ubistva Ognjanovića, i da li ono na bilo koji način ima veze sa tim sukobima.

Inače, Ognjanović je bio u timu advokata koji su zastupali Slobodana Miloševića u Hagu, a bio je i branilac Đorđa Prelića, jednog od optuženih u slučaju ubistva Brisa Tatona.

Ognjanović je bio advokat Saše Borete, jednog od osuđenih na po 30 godina zatvora u slučaju ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Bio je i branilac Nikole Mršića, optuženog za ubistvo Kotoranina Gorana Lenca.

Advokatske komore Srbije i Beograda raspisaće novčanu nagradu za građane koji tužilaštvu dostave informacije koje će dovesti do podizanja optužnice protiv izvršilaca i naručilaca ubistva Ognjanovića.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu koje prenosi MINA najavljuje se da će advokatura u Srbiji od ponedjeljka, 30. jula, stupiti u jednosedmičnu potpunu obustavu rada kako bi poslala jasnu poruku "jedinstva profesije i čvrste riješenosti da se sa ovakvim slučajevima advokatura neće miriti".

Predsjednik Komore Viktor Gostiljac rekao je da će tražiti hitan sastanak sa ministrima pravde i policije kao i da se formira poseban istražni tim koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog pronalaženja počinilaca.

Time bi se poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno, navodi se u saopštenju.

Bonus video: