Srbija i Emirati: Neobično savezništvo

Srbija je već uspjela da privuče neke investicije iz Evropske unije, kao i od tradicionalnog istorijskog saveznika Rusije i Kine
22 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2013. 13:37h

Britanska agencija Rojters osvrnula se danas na saradnju Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju naziva "neobičnim savezništvom", i ocjenjuje da ta saradnja otvara Emiratima mogućnost za ulazak na tržište Evropske unije.

Srbija je već uspjela da privuče neke investicije iz Evropske unije, kao i od tradicionalnog istorijskog saveznika Rusije i Kine. Međutim, prijateljstvo između srpske vlade i jedne zemlje Persijskog zaliva uslijedilo je kao iznenađenje, navodi britanska agencija.

Do prošle godine, Beograd je imao samo simbolične odnose sa Emiratima, a vrijednost bilateralne trgovine bila je skromnih 20 miliona eura u 2012. godini. U ovom trenutku se međutim pregovara o milijardama eura zajma i investicija.

Sada Srbija, navodi se u osvrtu, "od hrane za životinje, pa sve do raketa i kredita", računa na neobično savezništvo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kako bi unaprijedila svoju poljoprivrednu industriju, oživjela vojnu proizvodnju i dobila prijeko potrebne jeftine zajmove, ocjenjuje agencija Rojters.

Srpski vicepremijer, Aleksandar Vučić

Za Emirate, novouspostavljeni odnos sa Srbijom nudi mogućnost ulaska na tržište Evropske unije, kojoj zvanični Beograd želi da se pridruži, kao i pristup nekada moćnoj vojnoj industriji Srbije.

Gotovo dvije decenije poslije raspada Jugoslavije, Srbija ima probleme sa visokim javnim dugom i nezaposlenošću, dok njena prerađivačka industrija i životni standard uveliko zaostaju za zemljama EU.

Emirati i Vlada Srbije su nedavno postigli prvi sporazum, prema kojem će Etihad ervejz iz Emirata uložiti 40 miliona dolara u posrnulu srpsku aviokompaniju Jat.

Sa Razvojnim fondom iz Emirata, Srbija je dogovorila zajam od 400 miliona dolara za poljoprivredu, kao i dodatnih 400 miliona dolara sa proizvođačem hrane Al Dahra, koji će biti iskorišteni za kupovinu propalih poljoprivrednih kombinata.

Srbija je, takođe, potpisala nekoliko memoranduma o razumijevanju sa kompanijama iz Emirata, uključujući sa kompanijom Mubadala, o proizvodnji mikročipova i djelova za avione.

"To je svakako u skladu sa naporima Emirata da diverzifikuju svoje investicije i povećaju prisustvo u zemljama istočne Evrope", citira Rojters analitičarku "Eurasia grupacije" iz Londona, Naz Masraf.

Galerija

Bonus video: