Nakon sahrane Jovanke Broz iz "Kuće cvijeća" ukradeno njeno ordenje

Jovanka je u subotu sahranjena u "Kući cvijeća", a uz kovčeg su bila postavljena i dva Ordena za hrabrost i još jedan orden koji je dobila
144 pregleda 23 komentar(a)
Jovanka Broz sahrana, Foto: Reuters
Jovanka Broz sahrana, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2013. 21:32h

Ordenje Jovanke Broz ukradeno je iz spomen-sobe udovice bivšeg predsjednika SFRJ u Kući cvijeća, objavili su beogradski mediji.

Istraga je u toku, a zasad je poznato da je ordenje ukradeno nakon sahrane, u periodu od 26. do 29. oktobra.

Ukradeno je pet odlikovanja, dva ratna i tri mirnodopska, među kojima su Medalja borca, Partizanska spomenica i ordenje za hrabrost. Ordenje je tokom sahrane bilo na plišanom jastučetu ispred odra a potom prebačeno u sto u spomen-sobi Jovanke Broz, odakle je kasnije nestalo.

Kada su članovi porodice pokojnice otišli u Muzej istorije Jugoslavije, kome pripada „Kuća cvijeća“, da preuzmu ordenje, rečeno im je da je ukradeno.

Programski menadžer Muzeja, Katarina Živanović, potvrdila je da je došlo do krađe i da je policiji podnesena krivična prijava.

"U cilju istrage ne mogu da kažem kada je ukradeno niti bilo šta u vezi s tim, osim da smo se obratili policiji koja sada sprovodi istragu".

Krađa je otkrivena 29. oktobra, oko 10.45 sati, pa se pretpostavlja da je izvršena do tog dana od 26. oktobra u 14.00 sati.

Joška Broz, Titov unuk, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se nada da će policija brzo pronaći kradljivce.

"To je skandal i velika sramota za sve. Pitanje je kako je uopšte to moglo da se dogodi. Ali mene više ništa ne čudi. Kada su mogli iz trezora da pokradu tolike Titove i Jovankine stvari, kako ne bi mogli da ukradu ordenje koje je bilo na grobu. Svih pet ordena koji su tamo bili, sve je nestalo… Ne znam ko bi to mogao da uradi, ali sigurno neko ko može dobro da ih unovči".

Tri ordena čak nisu ni pripadala Jovanki Broz, već su ih za sahranu porodici pozajmili pripadnici SUBNOR-a.

"Porodica među njenim stvarima nije mogla da nađe Partizansku spomenicu i oba ordena za hrabrost. Onda im je SUBNOR to za sahranu pozajmio od drugih naših heroja, da bi im to kasnije vratili. I ako su to ordenje zaista ukrali, sada smo u veoma neprijatnoj situaciji jer spomenica i orden pripadaju narodnom heroju Dani Milosavljević, dok je drugi orden za hrabrost od njenog saborca Ličanina Surle", rekao je za RSE Miodrag Zečević, predsjednik SUBNOR-a.

Jovanka Broz je preminula u nedjelju 20. oktobra u Beogradu, u 89. godini.

Sahranjena je uz vojne počasti i, po njenoj posljednjoj želji, uz melodiju pjesme "O bela ćao" 26. oktobra u Kući cvijeća u Beogradu.

Bonus video: