SEEMO poziva na oslobađanje makedonskog novinara

Svi ti događaji su zabrinjavajući i šalju jasnu poruku ostalim novinarima u zemlji da sami sebe cenzurišu i da se ne bave istraživačkim novinarstvom, poručili su iz SEEMO-a
55 pregleda 0 komentar(a)
Tomislav Kežarovski, Foto: AlJazeera Balkan
Tomislav Kežarovski, Foto: AlJazeera Balkan
Ažurirano: 25.10.2013. 10:37h

Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) izrazila je zabrinutost zbog presude izrečene ranije ove sedmice u Makedoniji novinaru dnevnika Nova Makedonija Tomislavu Kežarovskom, koji je osuđen na četiri i po godine zatvora jer je otkrio identitet zaštićenog svjedoka, i pozvala je makedonske vlasti da ga oslobode te da se zauzmu za slobodu medija.

U srijedu su se okupili novinari u Skoplju kako bi podržali Kežarovskog, ali je policija napravila kordon kakao bi ih zaustavila. Taj protest su podržale vodeća novinarska udruženja u zemlji, među kojima Makedonski institut za medije i sindikat novinara ali i mnogi pojedinci.

"Svi ti događaji su zabrinjavajući i šalju jasnu poruku ostalim novinarima u zemlji da sami sebe cenzurišu i da se ne bave istraživačkim novinarstvom", istaknuo je glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović.

"Pozivam vladu u Skoplju, predsjednika i parlament da se zauzmu za slobodu medija i govora u zemlji i da prikupe sve relevantne informacije i predaju ih istražiteljima koji rade na tim slučajevima", naveo je Vujović, prenosi agencija Hina.

On je kazao da će od Savjeta Evrope i Evropske komisije, koja je predložila otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom, tražiti da pažljivo prate razvoj događaja oko slobode medija u Makedoniji", rekao je Vujović.

Sud u Skoplju izrekao je u ponedjeljak zatvorsku kaznu istraživačkom novinaru Kežarovskom, koji je u pritvoru od 28. maja ove godine. On je uhapšen zbog dva članka koje je napisao u novembru i decembru 2008. godine za magazin Reporter 92, u kojima je otkrio identitet zaštićenog svjedoka u neriješenom slučaju ubistva.

Ranije ove godine taj je svjedok, kako podsjeća SEEMO, rekao sudu da je njegovo ranije svjedočenje o ubistvu bilo lažno te da je taj iskaz dao zbog prijetnji policije. Taj slučaj ubistva kasnije je propao, a tužioci su tvrdili da je Kežarovski time što je identifikovao svjedoka omogućio okrivljenim da na njega utiču.

SEEMO navodi da je iznenađen da je Kežarovski optužen toliko godina nakon što je napisao te članke te da su vlasti krive što nijesu adekvatno zaštitile identitet svjedoka.

Ističu i da je Kežarovski otkrio samo ime, a ne i prezime zaštićenog svjedoka te da je sud svojom odlukom ignorisao činjenicu da novinarovi tekstovi, u kojima tvrdi da je policija navela zaštićenog svjedoka da iznese lažan iskaz, spadaju u domen pitanja javnog interesa.

Bonus video: