Šel u potrazi za naftom ulaže 700 miliona dolara u BiH

Radovi na ekspoataciji nafte, potvrde li se nalazi istraživanja, trebalo bi da počnu krajem 2014.
75 pregleda 8 komentar(a)
Šel, Foto: Libcom.org
Šel, Foto: Libcom.org
Ažurirano: 25.10.2013. 09:56h

Šel, kao drugi po veličini svjetski gigant u naftnoj industriji, dostavio je pismo namjere da uđe u pregovore sa vlastima Federacije BiH oko dodjele koncesije za istraživanja zaliha ugljovodonika na području Dinarida, potvrdio je za „Večernji list“ ministar energetike, industrije i razvoja Federacije BiH Erdal Trhulj.

Radovi na ekspoataciji nafte, potvrde li se nalazi istraživanja, trebalo bi da počnu krajem 2014.

Predstavnici Šela su nakon iskazanog zanimanja u memorandumu o razumjevanju prije dvije godine potvrdili da su zainteresovani za posao koji bi za Federaciju BiH, kako kaže Trhulj, mogao biti značajniji čak i od ulaska u EU.

Samo za istraživanje na nekoliko lokacija na potezu Dinarida od Bihaća - Glamoča - Livna - Tomislavgrada - Mostara - Neuma potrebno je izdvojiti najmanje 700 miliona dolara, što je više od polovine budžeta FBiH. Predstavnici Šela prikupili su i digitalizovali svu dokumentaciju o ranijim istraživanjima nafte koja se realizuju posljednijh 100 godina na ovom području, a iskoristili su i nalaze kompanija INA, NIS i američke kompanije „Amoco“.

Iz dvije bušotine koje su pravljene kod Mostara u području Drežnice neposredno prije rata jasno se naziru tragovi nafte, no mašine do sada nikada nisu bušile dovoljno duboko kako bi se otkrili podzemni bazeni. Do sada su potvrđena četiri od pet sigurnih pokazatelja postoji li na određenom području nafta u oblastima Dinarida.

Bonus video: