Srbija: Niš postao leglo kriminalaca u uniformi Žandarmerije

Mile Novaković, nekadašnji šef Posebne policijske jedinice „Poskok”, objašnjava da je trenutno stanje u policiji katastrofalno
334 pregleda 7 komentar(a)
policija, Foto: Blic
policija, Foto: Blic
Ažurirano: 25.10.2013. 08:03h

Sve češći incidenti u kojima učestvuju i pripadnici srpske Žandarmerije iz Niša bili su alarm i Ministarstvo unutrašnjih poslova zatražilo istragu ne samo protiv pojedinih žandarma za koje se sumnja da su dio kriminalnih krugova, već i protiv njihovih stariešina koje ih na vrijeme ne sankcionišu, piše beogradski Blic.

"Kriminalcima iz odreda niške Žandarmerije, njihovoj zloupotrebi službene značke, staćemo ukraj i već su poslati hitni zahtjevi za pokretanje istraga", otkriva izvor Blica iz vrha MUP-a.

Sagovornik lista navodi da je istraga pokrenuta, ovog puta iz beogradske direkcije Žandarmerije, zbog sve češćih incidenata u kojima učestvuju žandarmi iz Niša.

Posljednji u nizu je incident Stanka Stojanovića koji je pucao na ženu zbog nesporazuma u saobraćaju. Komandant Žandarmerije Milenko Božović kaže za Blic da je Stojanovićev slučaj već procesuiran.

On dodaje da će biti učinjeno sve što je u moći Žandarmerije, uz pomoć unutrašnje kontrole i svih drugih jedinica direkcije policije, da se svi pripadnici odreda koji se povezuju sa kriminalnim radnjama što prije izbace iz jedinice.

"Riješeni smo da se obračunamo s takvima. Preduzimamo sve, malo imamo problema u utvrđivanju odgovornosti zbog prikupljanja dokaza za takva krivična djela, ali ne odustajemo. Već sam razgovarao o stanju među žandarmima, poslao sam stručne službe iz komande da sprovedu hitnu istragu u komandi odreda i da se utvrdi činjeničko stanje. Naravno, i da se preduzmu hitne mjere", naveo je Božović.

Mile Novaković, nekadašnji šef Posebne policijske jedinice „Poskok”, objašnjava da je trenutno stanje u policiji katastrofalno.

"Čini mi se da nikada ovako nije bilo. Uzrok je to što se u prethodnom periodu u Žandarmeriji zapošljavali bez ikakvog reda, preko raznih veza i čineći brojne ustupke. Mnogi su zaposleni bez provjere, čak i sa kriminalnim dosijeima. Ne bi trebalo izuzeti ni to što su ljudi primani bez ljekarskih pregleda. Isprepletanost pripadnika sa kriminalcima sa prećutnom saglasnošću komandanta odreda je zabrinjavajuća. Oni im prećutkuju taj noćni rad po klubovima, gdje se i povezuju s mafijom. Stanje je izuzetno loše i incidenata će biti sve više", upozorio je Novaković.

Bonus video: