Hrvatska prodaje 49 odsto akcija Kroacija erlajnsa

Novac od prodaje akcija nacionalnog avioprevoznika neće ići u državni budžet, već će se uložiti u razvoj kompanije
51 pregleda 0 komentar(a)
Avion Croatia Airlines, Foto: Flyflytravel.com
Avion Croatia Airlines, Foto: Flyflytravel.com
Ažurirano: 17.10.2013. 13:17h

Vlada Hrvatske je danas donijela odluku o pokretanju postupka prodaje 49 odsto akcija nacionalne aviokompanije Kroacija erlajns (Croatia Airlines), koje su u vlasništvu države.

"Za osiguravanje daljeg poslovanja Kroacija erlajnsa neophodno je pokretanje procedure pronalaska strateškog partnera" , rekao je resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić na sednici Vlade i naglasio da novac od prodaje akcija neće ići u državni budžet, već kompaniji za njen razvoj.

Za prodaju 49 odsto akcija tog preduzeća biće objavljen javni konkurs za izražavanje interesa potencijalnih investitora koji će imati rok od 30 dana da se izjasne.

Prodajom 49 posto učešća u Kroacija erlajnsu država bi zadržala 46,76 odsto akcija, a zajedno s Državnom agencijom za osiguranje depozita i sanaciju banaka i Zračnom lukom Zagreb imala bi 50,25 odsto učešća.

Procijenjuje se da će cijeli postupak prodaje trajati do deset mjeseci. Vlada Hrvatske je nedavno pokrenula i postupak privatizacije Kroacija osiguranja i Hrvatske poštanske banke.

Bonus video: