Susret Nikolića i Josipovića: Od danas stalni dijalog, rješavamo probleme

"I predsjednik Josipović i ja i vlade i građani, svi žele da žive mirno i bolje", rekao je Nikolić
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 12:23h

Odnosi Srbije i Hrvatske dobili su novu dimenziju stalnog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja, poručeno je nakon sastanka predsjednika Tomislava Nikolića i Ive Josipovića. Nikolić je na konferenciji za novinare rekao da i on i njegov hrvatski kolega daju punu podršku vladama u rješavanju otvoreni pitanja, unaprjeđenju bilateralne i ekonomske saradnje, ističući da je Srbiji stalo do "otopljavanja odnosa" prije svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj. Predsjednik Srbije je kao najveće probleme u odnosima dvije države naveo nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma, česte slucajeve ugrožavanja bezbjednosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima. "Želimo otvoreni i konstruktivni dijalog.Uvjeren sam da smo napravili iskorak ka poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske", poručio je Nikolić.Josipović je istakao da je napravljen napredak u brojnim segmentima i da to pokazuje da Srbija i Hrvatska mogu bolje, ali je naveo i niz problema u odnosima dvije zemlje, naglasivši da je najvažnije da se riješi pitanje nestalih.

"To je vrhunski problem, moralni i pravni", rekao je Josipović, navodeći da je rješavanja tog pitanja pretpostavka konačnog i punog sređivanja odnosa dvije države. Josipović je rekao da Hrvatska nije zadovoljna načinom na koji se razrješava pitanje sukcesije. On je naveo i da postoje slični problemi onima koje je pomenuo predsjednik Srbije kada je riječ o hrvatskoj manjini u Srbiji, ali i ukazao na zajednički problem izbeglica. "Međutim, osim što smo se potužili jedan drugom za ono što nas tišti, možemo biti zadovljni jer je napravljen napredak u brojnim segmentima, što je znak optimizma da i Srbija i Hrvatska mogu bolje", kazao je Josipović, koji se danas prvi put zvanično sastao sa Nikolićem. Josipović je izjavio da hrvatska vlada još nije donijela definitivnu odluku o tome da neće povući tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, dok je Nikolić poručio da bi povlačenje tužbi uspostavilo potpuni mir između dvije države. "S hrvatske strane se očekuju još neke stvari prije konačne odluke", rekao je Josipović, prenio je Tanjug.

Nikolić je naglasio da se zalaže za povlačenje tužbi jer gleda u budućnost i smatra da je važno da Srbija i Hrvatska uspostave mir po mogućstvu za sva vremena. "I predsjednik Josipović i ja i vlade i građani, svi žele da žive mirno i bolje", rekao je Nikolić.On je podsjetio da, kada se u Srbiji komšije posvađaju oko međe često prestaju da govore, ali da dobre prijatelji ne idu pred sud, već rješavaju sporove bez suda. Povlačenje tužbi, prema njegovim riječima, ustanovilo bi potpuni mir između dvije države, a suprotnom, ako tužbe dospiju pred sud, kakva god bila presuda, niko time neće biti zadovoljan. "Srbija želi mir i prijateljstvo sa svim državama u svijetu, a posebno sa prvim komšijama", poručio je Nikolić i dodao da treba zatvoriti "gvozdena vrata prošlosti".

Galerija

Bonus video: