Postavljene nove latinično-ćirilične ploče na zgradama opština u Hrvatskoj

Andrić ne skriva bojazan da bi se razbijanje moglo ponoviti i predlaže da ulaz u zgradu čuva policija, kao što to čini u Vukovaru
129 pregleda 1 komentar(a)
ćirilična tabla u Krnjaku, Foto: Beta
ćirilična tabla u Krnjaku, Foto: Beta
Ažurirano: 14.10.2013. 14:55h

Tri nedavno razbijene ćirilične ploče - dvije na zgradi opštine u Krnjaku i jedna u Vojniću u Hrvatskoj, zamjenjene su danas pločama s latiničnim i ćiriličnim pismom kako nalaže Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

HDZ-ov načelnik Vojnića Nebojša Andrić pozvao je danas Vladu RH da što prije riješi problem u Vukovaru pa niko, dodao je, neće dirati ni dvojezičnu ploču u Vojniću, prenosi Hina.

Andrić ne skriva bojazan da bi se razbijanje moglo ponoviti pa kaže da bi bilo dobro da ulaz u opštinsku zgradu čuva policija kao što to čini u Vukovaru.

"Nije dobro ni da se piše o tome da smo istaknuli ploču, ali - šta je, tu je. Mi smo svoje odradili po zakonu, rekao je Andrić Hini i predložio nadležnima "da i oni odrade svoje."

"Jasno je da ovaj problem nije problem jedinica lokalne uprave u kojima se razbijanje događa, nego problem Vlade RH", smatra Andrić.

Načelnik Opštine Krnjaka Danijel Mihajlović (SDSS) potvrdio je za Hinu da su dvojezične ploče danas postavljene, ali drugog komentara, dodao je, nema radi "smirivanja tenzija".

Predsjednik SDSS-a Karlovačke županije Siniša Ljubojević, ujedno i zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine, rekao je za Hinu samo da su ploče postavljene po zakonu te da se SDSS Karlovačke županije odlučio ne istupati javno o pitanju dvojezičnih ploča.

"Odlučili smo da niko neće više ništa komentarisati kako ne bismo dalje potpirivali vatru te da se tenzije smire", izjavio je Ljubojević.

Bonus video: