Opšta stopa 25 odsto

Hrvatska među evropskim rekorderima po visini PDV-a

Najavljeno povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 odsto donosi dodatni nemir u privredu a analitičari upozoravaju da to šalje poruku o nestabilnom poreskom okruženju
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Mycontinent.co
Zagreb, Foto: Mycontinent.co
Ažurirano: 12.10.2013. 08:40h

Hrvatska je po visini stopa PDV-a u samom evropskom vrhu, a najavljeno povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 odsto donosi dodatni nemir u privredu.

To šalje poruku o nestabilnom poreskom okruženju, upozorava Marina Kesner-Škreb u novom "Aktuelnom osvtu" Instituta za javne financije.

Najavljeno je da ta međustopa treba da stupi na snagu 1. januara 2014. godine, što znači da bi već za tri mjeseca veći PDV trebalo da se obračunava na jestiva ulja i masti, bijeli šećer, dječju hranu, snabdijevanje vodom, ugostiteljske i turističke usluge, određene novine i časopise, ulaznice za koncerte i časopise za kulturu i umjetnost.

"Tri odstotna boda naizgled ne predstavljaju veliku promjenu, ali su implikacije mnogo veće: stope PDV-a će biti među najvišim u EU, a nova poreska promjena donosi dodatni nemir u privredu i šalje poruku o nestabilnom poreskom okruženju", upozorava Kesner-Škreb, prenosi regionalni portal Seebiz.

Iznoseći podatke o opštoj, međustopi i sniženoj stopi PDV-a u 28 zemalja članica EU, Kesner-Škreb ističe da su opšta i predložena međustopa PDV-a u Hrvatskoj više od prosjeka zemalja EU. Opšta stopa u Hrvatskoj je 25 odsto, dok je za članice EU prosek 21,5 odsto. Kod međustope u Hrvatskoj se predlaže 13 odsto, dok je prosjek u EU 10,4 odsto.

Snižena stopa PDV-a u Hrvatskoj od pet posto, međutim, niža je od prosjeka EU koji iznosi 6,7 odsto.

PDV u Hrvatskoj kao u Švedskoj i Danskoj

"Iako je veliki broj zemalja EU tokom privredne krize povećao opšte stope PDV-a, Hrvatska se s tom stopom od 25 odsto, jednakom onoj u Švedskoj i Danskoj, nalazi u samom evropskom vrhu. Nadmašuje je jedino Mađarska sa stopom od 27 odsto", primijetila je Kesner-Škreb.

Hrvatska bi, navodi Kesner-Škreb, nakon povećanja međustope na 13 odsto opet bila među rekorderima u EU jer će po visini te stope biti četvrta, odmah nakon Mađarske (18 odsto), Finske (14 posto) i Irske (13,5 odsto).

I zemlje našeg okruženja koriste niže međustope od one koja se predlaže za Hrvatsku - Austrija 12 odsto, Italija 10 odsto, a Slovenija uopše nema međustopu, već koristi sniženu od 9,5 odsto.

"Nije problem samo to što ćemo po visini stopa PDV-a biti u samom evropskom vrhu, već što se hrvatske stope PDV-a prečesto mijenjaju", smatra Kesner-Škreb.

Preporučujemo za Vas