Milanović: Ćirilične table ostaju u Vukovaru

Žao mi je ako nekome smeta da se drugo pismo koristi na javnim zgradama.Ni nažalost, ni na sreću, to tako mora funkcionisati, izjavio je Milanović
0 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 10.10.2013. 10:52h

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas, povodom skidanja ćiriličnih natpisa u Vukovaru, da mu je žao ako nekome smeta da se drugo pismo koristi na javnim zgradama, ali da se tu ništa ne može promijeniti.

"Žao mi je ako nekome smeta da se drugo pismo koristi na javnim zgradama, ali mi tu nemamo izbora. Ni nažalost, ni na sreću, to tako mora funkcionisati", rekao je Milanović na početku sjednice vlade u Zagrebu, naglašivši da je Hrvatska pravna država na svakom dijelu svoje teritorije.

Kako prenosi Večerenji list u onlajn izdanju, Milanović je ponovio da je spreman na razgovor, ali da se ništa bitno ne može promijeniti."Možemo ljudski razgovarati, ali s ljudima iz Vukovara, a ne s onima koji dolaze 'izvana'", kazao je premijer i dodao da mogu razgovarati, ali "zakon je zakon".

Bauk: Vlada će poštovati prava manjina

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da vlada ne podržava predlog trećine poslanika Sabora da se odloži postavljanje dvojezičnih natpisa na javne institucije u Vukovaru do sledećeg popisa stanovnisstva.

Bauk je objasnio da Hrvatska to ne može da prihvati zbog odredbi Zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i međunarodnih povelja o zaštiti manjina i njihovih jezika.

Hrvatska je 2004. sklopila nekoliko bilateralnih sporazuma kojima se obavezala na zaštitu manjina, među ostalim i sa Srbijom i Crnom Gorom, a Vukovar je svojim statutom to pravo propisao srpskoj nacionalnoj manjini u julu 2009, podsjetio je Bauk.

Dodao je i da je u posljednjem izveštaju o monitoringu EU, Evropska komisija pozdravila napore za ravnopravnu primjenu ćirilice u Vukovaru i da vlada smatra da je predlog trećine poslanika protivan Ustavu i drugim zakonima, konvencijama i sporazumima.

Bauk je naglasio da je ustavna uloga vlade sprovođenje zakona koje Sabor donese i da nema odlaganja primjene dvojezičnosti koja manjini u Vukovaru omogućava očuvanje vlastite kulture i identiteta, u skladu sa duhom tolerancije.

Bonus video: