Makedonija počela pristupne pregovore za ulazak u NATO

Članstvo Makedonije u NATO je uslovljeno potpunom primjenom Dogovora sa Grčkom, kojim je predviđeno da se održi referendum i sprovedu ustavne promjene da bi do kraja godine država promijenila ime u Sjeverna Makedonija
1 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.07.2018. 12:01h

Makedonija je danas formalno počela pristupne pregovore za članstvo u NATO, nakon što je 12. jula dobila poziv na samitu Alijanse u Briselu.

U Skoplje je stigla delegacija NATO predvođena direktorom za evropska i globalna pitanja Džejmsom MekKijem (James McKee) koja će sa makedonskim institucijama razgovarati o političkim, bezbjednosnim, odbrambenim, finansijskim i političkim pitanjima u okviru pregovora o članstvu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim nacionalnim koordinatorom za NATO Stevom Pendarovskim, MekKi je izrazio očekivanje da će Makedoniija za približno godinu i po postati 30. članica NATO.

"Uzimajući u obzir prethodna iskustva, cio ovaj proces bi trebalo da traje oko 18 mjeseci", rekao je MekKi.

Makedonija će, kako je rekao, postati punopravna članica NATO nakon što završi sve unutrašnje procedure (u vezi Dogovora sa Grčkom) i kada sve zemlje članice NATO ratifikuju odluku o ulasku.

Članstvo Makedonije u NATO je uslovljeno potpunom primjenom Dogovora sa Grčkom, kojim je predviđeno da se održi referendum i sprovedu ustavne promjene da bi do kraja godine država promijenila ime u Sjeverna Makedonija.

MekKi je rekao da će sa predstavncima makedosnkih institucija razgovarati o nizu reformi koje treba da se sprovedu u državi, kao i o onima na kojima tek treba da rade u procesu pristupanja Alijansi.

"Vaša zemlja je više godina bila uključena u proces Partnerstvo za mir i u izradu akcionih planova za članstvo, što znači da je stvarno spremna", rekao je direktor NATO za evropska i globalna pitanja.

Stevo Pendarovski je rekao da očekuje da pristupni pregovori završe do Nove godine, ističući da je glavni politički zadatak vlade i države da sprovede Dogovor sa Grčkom, koji je glavni poreduslov za članstvo.

"Očekujemo, međutim, da u pristupnim poregovorima, koji počinju danas, negdje do Nove godine damo maksimum i da ih završimo", rekao je nacionalni koordinator za NATO, a prenose lokalni mediji.

Pendarovski je objasnio da se sa delegacijom NATO neće razgovarati o sprovođenju Dogovora sa Grčkom, jer to zadatak koji Makedonija mora sama da uradi, već o onome što je tipično za pristupne pregovore, od vojno-tehničkih pitanja, do pravnih i finansijskih implikacija.

Bonus video: