BiH: 450 miliona eura za bolji imidž

To je navedeno u reviziji izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu godinu koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH
1 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Sxc.hu
Sarajevo, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 04.10.2013. 13:44h

Institucije na nivou Bosne i Hercegovine su prošle godine budžet veći od 900 miliona konvertibilnih maraka (oko 450 miliona eura) na bolji imidže.

Institucije su taj novac velikim dijelom potrošile kupujući isključivo skuplju i "kvalitetniju" opremu, višu klasu vozila, najnovije mobilne aparate i to radi imidža i prestiža, a ne stvarne potrebe.

To je navedeno u reviziji izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu godinu koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Revizori su ovakvo ponašanje nazvali "domino efektom" i naveli da je "ovaj problem uzrokovan nedostatkom jedinstvenih pravila ponašanja, čelnici se rukovode logikom -ponašaj se kao svi drugi, s obzirom na to da za takvo ponašanje nema nikakvih sankcija".

Kako se precizira, ove institucije su više od polovine sume potrošile za bruto plate i naknade zaposlenima i to 518,47 miliona maraka (preko 250 miliona eura).

Za putne troškove dato je 11,87 miliona KM (šest miliona eura), a za PTT usluge 9,18 miliona KM (4,5 miliona eura), pri čemu su revizori naglasili da još nije usvojen podzakonski akt koji bi na jedinstven način uredio korišćenje mobilnih i fiksnih telefona.

Upotreba vozila, uključujući i teška transportna sredstva iz Ministarstva odbrane BiH, koštala je prošle godine 17,37 miliona maraka (što je oko 8,5 miliona eura) i to bez jasnih pravila upotrebe vozila, piše u izvještaju revizora, a prenosi Glas Srpske.

Bonus video: