Nepoznati napadači na Kira Gligorova i nakon 18 godina

Napad je izvršen automobilom bombom u kojem je bilo 20 kilograma eksploziva, Gligorov je zadobio teške povrede glave, dok je dvoje osoba poginulo
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2013. 13:26h

Danas se navršava 18 godina od pokušaja ubistva prvog predsjednika Makedonije Kire Gligorova, koji je u napadu zadobio teške povrede glave. Napad je izvršen automobilom bombom 3. oktobra 1995. godine oko deset časova ispred skopskog hotela Bristol, dok se službeno vozilo u kome se nalazio Gligorov kretalo uobičajnom rutom od njegove rezidencije do zgrade parlamenta.

Makedonska policija je utvrdila da je u automobilu bombi bilo sakriveno 20 kilograma eksploziva, kao i vreće s metalnim predmetima, ekserima i šrafovima da bi se povećala razorna moć, a u vozilu su bile postavljene i vreće s pijeskom kako bi usmjerile udar eksplozije prema vozilu Gligorova.

U napadu na Gligorova poginuli su njegov vozač Aleksandar Spirovski i slučajni prolaznik Hristo Hristomanov, a povrijedjeni predsjednikovi tijelohranitelj Ilčo Teovski, kao i prolaznici Klime Korobar i Jovan Atanasovski. Istražni postupak koji se vodi protiv nepoznatog počinioca još je otvoren, a do sada nije utvrđeno ni ko su počinioci niti ko su naručioci ubistva. Kiro Gligorov je umro 1. januara 2012. godine u 94. godini u svojoj kući u Skoplju.

Bonus video: