CIA: Milošević sklonio Ćosića sa vlasti jer ga je izdao

"Milošević je pokušao da prepusti drugim liderima da pregovaraju s Hrvatskom, što je Sajrusa Vensa dovelo do zaključka da bi Ćosića mogli privoljeti da ga zaobiđe"
165 pregleda 15 komentar(a)
Slobodan Milošević, Dobrica Ćosić, Foto: Tportal.hr
Slobodan Milošević, Dobrica Ćosić, Foto: Tportal.hr
Ažurirano: 02.10.2013. 12:32h

CIA tvrdi da je bivši predsednik SRJ Dobrica Ćosić 1992. izdao tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića zbog čega ga je on navodno "uklonio s vlasti".

U dokumentu CIA od 6. februrara 1995. godine, sa kog je nedavno skunta oznaka povjerljivosti, navodi se da su se u toku rasprave o tome kako da se ispregovara da Srbija prizna nezavisnost Hrvatske, čelnici američke administracije prisjetili incidenta iz 1992. godine.

"Milošević je pokušao da prepusti drugim liderima (u Srbiji) da pregovaraju s Hrvatskom, što je Sajrusa Vensa dovelo do zaključka da bi predsjednika Ćosića mogli privoljeti da 'zaobiđe' Miloševića. Milošević je ovo 'izdajničko' ponašanje iskoristio kako bi Ćosića u odgovarajuće vrijeme sklonio s vlasti", stoji u dokumentu, prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Samo Bošnjaci nisu htjeli multietničku BiH

Iz pomenutih dokumenata proističe, navodi list, da su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma SAD tadašnjem predsjedniku Aliji Izetbegoviću dali šansu da kroz pozitivan tretman sarajevskih Srba pokaže da je za multietničku BiH, ali on tu šansu nije iskoristio.

Podsjeća se da je jedan od glavnih razloga za otvorenu podršku Bošnjacima administracije predsjednika Bila Klintona bilo to da su, po njihovom mišljenju, Srbi žejleli veliku Srbiju, Hrvati veliku Hrvatsku, a jedino Bošnjaci multietničku i nepodjeljenu BiH.

U dokumentu od 7. decembra 1995. godine govori se o posjeti glavnog američkog pregovarača Ričarda Holbruka Izetbegoviću, zbog zabrinutosti SAD zbog opasnosti od masovnog egzodusa Srba iz sarajevskih opština koje, po Dejtonu, treba da pripadnu FBiH.

"Holbrukova misija će biti da ohrabri Bosance da odmah preduzmu konkretne korake kako bi srpskoj populaciji garantovali bezbjednost kada ta područja dođu pod federalnu kontrolu", piše u dokumentu.

Bonus video: