Crvena potjernica

Međunarodna potjernica Hrvatske za predsjednikom MOL-a

USKOK sumnjiči Hernadija da je podmitio Sanadera da bi on mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini
0 komentar(a)
Žolt Hernandi, Foto: Hrt.hr
Žolt Hernandi, Foto: Hrt.hr
Ažurirano: 20.02.2019. 12:07h

Za predsjednikom uprave mađarske naftne kompanije MOL, Žoltom Hernadijem raspisani su "crvena potjernica" Interpola i evropski nalog za hapšenje, javili su hrvatski mediji.

Hrvatska policija uputila je službeni zahtjev za to u sjedište Interpola u Lionu.

Hrvatski mediji navode da slijedi standardna procecedura poslije koje bi Hernadijevi podaci i fotografija trebalo da budu objavljeni na "crvenim potjernicama" na sajtu Interpola na internetu.

U policiji su potvrdili da je ta međunarodna potjernica dopunjena evropskim nalogom za hapšenje.

Županijski sud u Zagrebu odredio je prošle sedmice pritvor predsjedniku uprave MOL-a Žoltu Hernadiju pošto nije došao na saslušanje u Zagrebu a osumnjičen je da je podmitio bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) osumnjičila je Hernadija da je podmitio Sanadera da bi on mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

U slučaju "Ina-MOL" bivši hrvatski premijer je, zbog primanja pet miliona eura mita, krajem prošle godine prvostepeno osuđen na zatvorsku kaznu.

Hernadi je više puta odbio poziv USKOK-a na saslušanje, a prije desetak dana je Tužilaštvo Mađarske odbilo zahtjev da ispita Hernadija o slučaju "Ina-MOL" jer je navodno utvrđeno da on nema veze s podmićivanjem.

Mađarsko tužilaštvo je ranije tvrdilo da ga ne može ispitati "radi zaštite nacionalnih interesa".

Istraga protiv Hernadija u Hrvatskoj prekinuta je decembra 2012, ali je ponovno pokrenuta po ulasku u EU kada su, kako je tada saopštio USKOK, "stvorene nove pretpostavke za osiguranje prisustva osumnjičenog tokom istrage".