"Gospa koja svijetli" jeftini pozorišni trik?

"Ovo je školski primjer prirodnog fenomena koji se naziva fosforescencija. Takav efekat pokazuju cinkov sulfid i pogotovo jako stroncijev aluminat"
76 pregleda 15 komentar(a)
Gospa Međugorje, Foto: Medjugorje-info.com/Facebook
Gospa Međugorje, Foto: Medjugorje-info.com/Facebook
Ažurirano: 26.09.2013. 14:22h

Novo međugorsko "čudo", Gospin kip koji svetli flourescentnom svetlošću ima logično i prirodno, a ne natprirodno objašnjenje, tvrde naučnici, a i Crkva ne vjeruje da je u pitanju čudo, pošto je prije dva dana objavljena vijest da je kip počeo da svijetli, nakon čega je počelo okupljanje brojnih vjernika.

"Ovo je školski primjer prirodnog fenomena koji se naziva fosforescencija. Takav efekat pokazuju cinkov sulfid i pogotovo jako stroncijev aluminat", kazao je dr Pavle Močilac, hemičar Instituta za organsku hemiju i biohemiju u Pragu.

On je objasnio da je "neko, očigledno, u želji da napravi predstavu, prebojio Gospin kip premazom na bazi stroncijumovog aluminata".

"Ukoliko se uporedi boja Gospinog kipa koji svijetli u mraku s bojom koju u mraku isijava stroncijumov aluminat može se videti da su istojvetne. Zato je jasno, nema tu čuda. Ovo je samo jeftin pozorišni trik za naivne i lakovjerne", istakao je Močilac.

Njegov kolega dr Tomislav Portada, hemičar Instituta Ruđer Bošković, smatra, međutim, da bi trebalo otići u Međugorje i na mjestu događaja ispitati šta je izazvalo neobičnu svjetlost.

"Ne mislim da je neko namjerno lažirao priču. Ali vjerujem da postoji logično objašnjenje fenomena koji ljudi vide, ali ga pogrešno tumače", rekao je Portada.

On smatra da postoje mnoge mogućnosti za flourescentnu svjetlost Gospinog kipa i navodi da, na primjer, deterdženti za izbjeljivanje odeće pod uticajem ultraljubičastog zračenja daju fosforocentnu svjetlost, prenosi "Jutarnji list".

Iz Hrvatske biskupske konferencije za portal Indeks.hr su rekli da uopšte ne žele da komentarišu ovo najnovije "čudo".

Bonus video: