Hrvatska: Krivotvorili 180 000 eura

Policija je prošle godine na području Bjelovara otkrila prvu ilegalnu štampariju eura u Hrvatskoj, zbog falsifikovanje osumnjičeno je 12 osoba
90 pregleda 0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
euro, novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.09.2013. 15:04h

Hrvatska Kancelarija za borbu protiv korupcije optužila dvanaestoro pripadnika grupe koja je držala prvu ilegalnu štampariju eura u Hrvatskoj. Osumnjičeni su u opticaj stavili gotovo 180.000 falsifikovanih evra.

Članove grupe USKOK tereti zbog falsifikovanja novca u sistemu zločinačkog udruženja, kao i za falsifikovanje i pomaganje u falsifikovanju, ozvaničilo je tužilaštvo na internetu, navodeći samo njihovu starost i inicijale. Prvookrivljeni se tereti da je od septembra prošle od 26. marta ove godine na području Bjelovara, Koprivnice, Varaždina, Čakovca i Zagreba povezao trojicu ostalih optuženih radi izrade lažnog novca i stavljanja u opticaj.

Jedan od članova grupe potom je uz pomoć saradnika izrađivao novčanice od 50 eura i predavao ih prvookrivljenom, koji je za njihovo stavljanje u opticaj angažovao ostale okrivljene. Grupa je na taj način u opticaj stavila najmanje 3.592 lažne novčanice, u apoenima od po 50 eura.

Pripadnike zločinačkog udruženja policija je uhapsila krajem marta, kada je na području Bjelovara otkrila prvu ilegalnu štampariju eura u Hrvatskoj. Tada je u zajedničkoj akciji policije i Evropola na širem području sjeverozapadne Hrvatske uhapšeno 19 osoba, a 12 je krivično prijavljeno.

Među uhapšenima je bio i muškarac koji je u pokušaju bijega u Dubravi bacio neaktiviranu ručnu bombu na policajce. Falsifikovane evre, osim u Hrvatskoj, distribuirali su u Italiji, Austriji i Sloveniji. Prema podacima policije, u Evropi se godišnje otkrije pola miliona lažnih novčanica, dok je u Hrvatskoj prošle godine otkriveno 1.145 takvih falsifikata.

Bonus video: