Hrvatska postigla dogovor sa EU oko slučaja Perković

Dogovor predviđa da sporne odredbe iz "lex Perković" budu ukinute najkasnije do 1. januara 2014, inače će EU pokrenuti mehanizme sankcija
88 pregleda 3 komentar(a)
Vivijan Reding, Foto: Rojters
Vivijan Reding, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.09.2013. 11:16h

Hrvatska vlada postigla je dogovor s Evropskom komisijom u vezi sa "Lex Perković" , koji će biti ukinut najkasnije do prvog januara 2014. godine, saopštili su ministar pravde Hrvatske Orsat Miljenić i potpredsjednica EK na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu.

"Izmjene zakona idu u ubrzanu proceduru", najavio je hrvatski ministar pravde. "Posmatrati ćemo ovaj proces, vidjet ćemo kako će se zakon promijeniti i tada ćemo odlučiti o bilo kakvim daljnjim koracima, uključujući i obustavi sankcija", rekla je Reding. Miljenić i Reding sastali su se u Briselu u 11 sati, dogovor je vrlo brzo postignut.

Već 45 minuta kasnije izašli su pred novinare i dali zajedničku izjavu. Nije bilo potrebe za odugovlačenjem, svi ključni detalji dogovoreni su još prošle sedmice. Vlada Hrvatske je tada ponudila da će sporne odredbe "lex Perkovića" ukinuti do 1. januara 2014. godine, umjesto do 15. jula, koji je bio ranije ponuđeni rok.

Ukoliko Hrvatska ispuni sve što je obećala Evropskoj komisiji, postupak sankcija koji je pokrenut protiv Hrvatske bit će obustavljen. Sankcije su podrazumijevale zamrzavanje sredstava za uvođenje šengenske zone, te pojačanu kontrolu nad potrošnjom sredstava koja su Hrvatskoj već dodijeljena u ovu svrhu.

Bonus video: