lex perković

Reding: I dalje bez dogovora EK i Hrvatske

Kako prenose hrvatski mediji, zjava Reding, u direktnoj je suprotnosti sa izjavom potpredsjednika hrvatske Vlade Vesne Pusić
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 13:22h

Potpredsjednik Evropske komisije (EK) i komesar za pravosuđe, Vivijan Reding, kazala je da još nema kompromisa s Hrvatskom oko evropskog naloga za hapšenje. Kako prenose hrvatski mediji, ta izjava Reding, u direktnoj je suprotnosti sa izjavom potpredsjednika hrvatske Vlade Vesne Pusić, koja je u Njujorku u ponedjeljak kazala da misli da je to pitanje riješeno i da će se to potvrditi u narednih nekoliko dana. Pusić je prošle sedmice odbila da da pozitivno mišljenje Ministarstva spoljnih i evropskih poslova na predlog promjene zakona o evropskoj poterniciji, poznatijeg kao “Lex Perković” koji bi bilo ukinuto vremensko ograničenje na primjenu evropskog naloga za hapšenje. Hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je da pokušaj vremenskog ograničavanja u zakonu o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama Evropske unije, tzv. lex Perković, nije bio motivisan zaštitom počinilaca zločina. "Naš jedini motiv bio je da zaštitimo branitelje od mogućih krivičnih postupaka u nekoj od zemalja EU", kazao je on, precizirajući da misli na postupke za krivično djelo ratnog zločina, za koje postoji univerzalna jurisdikcija.

Zoran Milanović i Vesna Pusić

Primjena tog zakona bi, kako je najavljeno, stupila na snagu polovinom jula naredne godine. Odlaganje primjene spornog zakona nije prihvatljivo za EK. Reding danas nije mogla da precizira kada će se sresti sa hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. Riječ je o već ranije najavljenom susretu na kome bi, kako se očekuje, ona i Miljenić postigli kompromis i izbjegli već pokrenutu procedure za uvođenje sankcija Hrvatskoj zbog nepoštovanja evropskih propisa. »Nadam se da će ministar pravosuđa doputovati u Brisel kako bismo detaljnije o tome razgovarali”, navela je Redingova. Evropska komisija želi da kazni Hrvatsku zbog nepoštovanja evropskih propisa, a kazna bi mogla biti zamrzavanje novca predviđenog za ulazak Hrvatske u Šengen.

Galerija