BiH naoružana do zuba

Ilegalno oružje u BiH posjeduje oko 750.000 domaćinstava. Čak i preko oglasa nude se automatske puške, pištolji, bombe, pa i ručni bacači
3 komentar(a)
Oružje, Foto: Tanjug
Oružje, Foto: Tanjug
Ažurirano: 22.09.2013. 20:07h

U Bosni i Hercegovini 750.000 domaćinstava posjeduje ilegalno oružje, a čak 90 odsto oružanih krivičnih djela u BiH počinjeno je upotrebom ilegalnog oružja, govore podaci Razvojnog projekta Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Zabrinjavajuće je da se broj ilegalnog oružja, uprkos brojnim akcijama u kojima su građani bez ikakve odgovornosti mogli da ga predaju, sve više povećava, pa je za posljednje dvije godine porastao za oko 300.000, piše sarajevski Dnevni avaz.

Prema podacima entitetskih statističkih zavoda, u BiH živi oko 3,8 miliona ljudi, pa proizlazi da otprilike svaki peti stanovnik ima neko nelegalno oružje.

Još alarmantniji su podaci o dostupnosti oružja, a ponude se mogu naći i u novinama i na internetu. Sve je na prodaju - od ručnih bombi, pištolja, automatskih pušaka... do ručnih bacača granata osa koje se mogu nabaviti za oko 150 konvertibilnih maraka.

Cijene pištolja kreću se od 50 do 5.000 konvertibilnih maraka (25 do 2.500 eura), automatske puške se prodaju za 200, dok 100 metaka košta od 15 do 20 maraka.

Po tim cijenama se pravi arsenal može pronaći u ponudama na Fejsbuku (profil "Prodaja oružja") gdje se nude detaljni opisi i fotografije naoružanja, a čak ima i onih sa natpisom bivše JNA.

Cijene su izražene u konvertibilnim markama. Iako su oglasi javni, dužu komunikaciju s ovakvim oglašivačima teško je uspostaviti, navodi list.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kaže da bi policija trebalo da reaguje u slučaju da se pojave oglasi u kojima se prodaju, prije svega, automatske puške, jer za njih zakonski dozvolu ne može da ima ni prodavac ni kupac.

"Oni koji prodaju oružje putem oglasa trebalo bi da imaju dozvolu za to oružje, jer ni onaj ko ga kupi neće moći da ga registruje zato što neće imati dokaz o porijeklu", objasnio je Lukač i potvrdio da sva rafalna paljba koja se u BiH čuje nakon utakmica i u vrijeme praznika dolazi iz nelegalnog oružja.

Bonus video: