Kontroverzni episkop

Pahomije prima i do 2.000 eura mjesečno

Prema navodima „Vranjskih“, godišnja zarada vladike Pahomija tako se penje na oko 30.000 eura, mada postoje indicije da je ona u ovoj godini nešto manja
192 pregleda 0 komentar(a)
Pahomije, Foto: Jugmedia.info
Pahomije, Foto: Jugmedia.info
Ažurirano: 20.09.2013. 07:56h

Plata vladike Pahomija, koji rukovodi eparhiijom Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Vranju, mjesečno je iznosila 210.000 dinara, i bila je jedna od najvećih u zemlji, duplo viša od one koju prima predsjednik Srbije, pišu jutros srpski mediji.

Uz to, prema navodima lokalnih „Vranjskih“, koji su potkrijepljeni pečatiranom dokumentacijom, vladika vranjski Pahomije i dva puta godišnje, na Božić i Uskrs, prima takozvanu čast, nešto kao regres, u visini od 210.000 dinara.

Prema navodima „Vranjskih“, godišnja zarada vladike Pahomija tako se penje na oko 30.000 eura, mada postoje indicije da je ona u ovoj godini nešto manja.

Uz to, vladika vranjski je svojoj rođenoj sestri, monahinji Pavli, odredio platu od 90.000 dinara (oko 800 eura) mjesečno, za šta „Vranjske“ iznnose faksimile uplatnica.

Pahomije je poznat i po pedofilskom skandalu, u kojem ga je više osoba tužilo zbog seksualnog uznemiravanja dok su bili maloljetni. Sudski proces zbog toga protiv njega nikada nije doveden do kraja. Takođe je u sporu sa više radnika svoje eparhije, koji tvrde da im se u dužem vremenskom periodu nijesu uplaćivali porezi i doprinosi na zarade.

Mirko Đorđević, crkveni analitičar, podsjeća za „Blic“ da vladike pored visokih plata imaju i skupocjene automobile i šofere i da je to posljedica sprege između struktura moći u državi i crkvi.

"Osim zvaničnih plata, sveštenici za svoje usluge dobijaju novac, a cjenovnik je po principu 'što više date, manje ćete crveneti'", naveo je Đorđević.

Pored plate koju dobijaju od Eparhijskog odbora, obavljaju i druge dužnosti, pa je tako vladika Porfirije i predsjednik Republičke radio-difuzne agencije.

Blic piše da je to sukob interesa, jer crkva dobija velike subvencije od države.