Hrvatska: Ćirilična tabla skinuta i u Krnjaku

U maju ove godine grupa navijača fudbalskog kluba Hajduk provalila je u zgradu opštine Krnjak sa koje su skinuli i ukrali zastavu srpske nacionalne manjine
8 komentar(a)
Krnjak, Foto: BETAPHOTO
Krnjak, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 18.09.2013. 11:24h

Sa zgrade opštine Krnjak u Karlovačkoj županiji nepoznate osobe skinule su dvojezičnu latinično-ćirličnu tablu. Prema navodima medija, table su skinute sinoć.

"Ovakve pojave treba kazniti jer nije dobro da se tenzije koje su određene grupe pokrenule u istočnoj Hrvatskoj prenesu i k nama, gdje tenzija nije bilo, najprije nedavno u Vojnić, gdje je zbog ćirilice prekinuta fudbalska utakmica, a sada i u Krnjak", izjavio je zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Siniša Ljubojević, prenosi Hina.

On je podsjetio da su ćirilčne table na javnim ustanovama u Krnjaku postavljene još prije pet godina i da godinama nisu nikom smetale.

U maju ove godine grupa navijača fudbalskog kluba Hajduk provalila je u zgradu opštine Krnjak sa koje su skinuli i ukrali zastavu srpske nacionalne manjine. Prema posljednjem popisu, u Krnjaku živi oko 68 odsto stanovnika srpske nacionalnosti.

U Vukovaru već dvije sedmice traju protesti zbog postavljanja dvojezičnih tabli na pojedinim javnim ustanovama. Prvog dana protesta demonstranti su skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table, a u koškanju s policijom, koja nije primjenila silu, lakše su povrijeđena četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a demonstranti više nisu pokušavali da ih skinu. Skupovi u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara protiču mirno.

Bonus video: