Skoplje: Uhapšeno 20 osoba osumnjičenih za špijunažu

Uhapšeni, među kojima ima i zvaničnika makedonskih bezbjednosnih agencija, odavali su zaštićene podatke stranim obavještajnim službama
6 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 18:51h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je danas Osnovnom javnom tužilaštvu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Skoplju podnijelo krivične prijave protiv 20 osumnjičenih za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, za špijunažu, ucjene i prevare, objavili su mediji u Skoplju.

U akciji "Špijun" juče je uhapšeno 17 osumnjičenih za ta krivična djela.

Ministarka unutrašnjih poslova je kazala da "policija ima informacija o tome s kojim stranim službama su lica protiv kojih su podnijete krivične prijave sarađivala, kao i da je to najčešće bilo sa obavještajnom službom jedne susjedne države"

Režiser Boris Damovski je sinoć pušten poslije saslušanja, dok su dva lica obuhvaćena prijavom već bila u zatvoru, a tri su u bjekstvu.

Krivične prijave podnijete su protiv M.E.(52) iz Skoplja, bivšeg službenika Obavještajne agencije Makedonije, I.A.(55) i A.A.(46) iz Skoplja, obojica zaposlena u toj agenciji, Z.K.(48) iz Skoplja, zaposlen u Upravi MUP za bezbjednost i kontrašpijunažu, M.Z.(44) iz Kumanova, bivši službenik Vojske Makedonije.

Krivične prijave podnijete su i protiv B.P.(52) iz Velesa, B.C.(49) iz Skoplja, zaposlenog u Ministarstvu odbrane i Z.B.(47) iz Kumanova, koji je novinar i vlasnik elektronskog medija "Buravesnik", a boravi u Srbiji.

Krivična prijava je podnijeta i protiv M.N.(41) iz Kumanova, koji živi u Skoplju, protiv J.M.(38) iz Krive Palanke, protiv G.S.(43) iz Skoplja, koji je bivši policijski general, zatim protiv M.M.(45), koji je šef Kabineta predsjednika Skupštine Makedonije, kao i protiv S.M.(40) iz Skoplja, i V.S.(35) iz Skoplja, zaposlenog u Državnom arhivu.

V.C.(35) iz Skoplja, bivši direktor Uprave za sprječavanje finansijskog kriminala, A.D.(54) iz Skoplja, A.V.(58) iz Skoplja, C.D.(57) i Ž.P.(56) obojica iz Skoplja i bivši radnici makedonskog MUP-a i T.K.(54) iz Skoplja, zaposlen u Ministarstvu odbrane, takođe su obuhvaćeni ovom krivičnom prijavom.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska je danas rekla na konferenciji za novinare da "policija ima informacija o tome s kojim stranim službama su lica protiv kojih su podnijete krivične prijave sarađivala, kao i da je to najčešće bilo sa obavještajnom službom jedne susjedne države".

"Kriminalna grupa je dejstvovala tako što su petorica osumnjičenih za potrebe stranih obavještajnih službi sakupljala zaštićene tajne podatke i dokumente koje su predavali prvoosumnjičenom koji je te dokumente, preko satelitskih sistema, ali i lično, dostavljao licima koja su radila u stranim obavještajnim službama, sa kojima je bio u kontaktu", kazala je Jankulovska.

Kako je navela ministarka, ispitivanje osumnjičenih još traje.

Makedonska policija je juče prilikom hapšenja pretresla 30 objekata u Skoplju. To su njihove kuće i stanovi, kao i službene prostorije institucija gdje su zaposleni - MUP, Obavještajna agencija, Ministarstvo odbrane, Državni arhiv i Sobranje (Skupština).

Tokom pretresa je oduzeto 1.095 komada municije, 481 CD-a, 134 video-kaseta, 125 komada manevarske municije, 81 kompjuter, 56 mobilnih telefona, 22 komada oružja, 13 audio-kaseta, detektor za otkrivanje prisluškivača, radio-uređaj, službena dokumenta od kojih je veliki dio povjerljive sadržine.

Makedonski mediji prenose da je prvoosumnjičeni koji je uhapšen u akciji "Špijun", bivši obavještajac Marjan Efremov koji je svoju špijunsku djelatnost započeo pošto je dobio otkaz u Obavještajnoj agenciji 2005/2006. godine. Ostali su postali dio špijunske grupe 2010. godine.

Među osumnjičenima koji su juče uhapšeni su i bivši obavještajac Aco Dinevski, portparol VMRO-Narodne partije Vane Cvetanov koji je i bivši direktor Agencije za suzbijanje pranja novca, kao i Marjan Madžovski, šef kabineta predsjednika Sobranja Trajka Veljanoskog.

Galerija

Bonus video: