Fajon poziva EP da glasa protiv suspenzije bezviznog režima

Usvajanje mehanizma u predloženom obliku predstavljalo bi korak unazad za zemlje zapadnog Balkana i za Evropsku uniju, istakla je Fajon
55 pregleda 1 komentar(a)
Tanja Fajon, Foto: Socialistsanddemocrats.eu
Tanja Fajon, Foto: Socialistsanddemocrats.eu
Ažurirano: 10.09.2013. 11:53h

Poslanik Evropskog parlamenta Tanja Fajon pozvala je danas članove tog tijela da glasaju protiv uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima za zemlje iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata. “Usvajanje mehanizma u predloženom obliku predstavljalo bi korak nazad za zemlje zapadnog Balkana i za Evropsku uniju ”, navela je Fajon u svom obraćanju poslanicima na plenarnom zasjedanju u Strazburu.

Takozvani zaštitni mehanizam uobličen je nakon ponovljenih zahtjeva nekoliko članica EU koje su se posljednjih godina našle na udaru talasa azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine da se građanima ovih zemalja ponovo uvedu vize. Prema predlogu koji je usvojen nakon dugih konsultacija, Evropska komisija na zahtjev jedne ili više zemalja članica može da privremeno ponovo uvede vize građanima država iz koje dolaze azilanti ukoliko utvrdi da je došlo do naglog povećanja broja osobe koje zlouotrebljavaju pravo na azil.

Fajon je rekla da je potpuno neprihvatljivo što je iz predloga, o kome su Parlament, Komisija i Evropski savjet pregovarali dvije godine, izbačena odredba koja Parlamentu daje važnu ulogu u primjeni mehanizma. “Ključno pitanje nadležnosti parlamenta je izmijenjeno u posljednji čas”, istakla je Fajon i pozvala poslanike da odbiju predlog. Ona je izrazila bojazan da bi, bez kontrolne uloge EP, zaštitni mehanizam mogao biti zloupotrijebljen u cilju ograničavanja slobode kretanja za građane sa zapadnog Balkana.

Austrijski poslanik Franc Obermajer je upitao Fajon “da li je svjesna da u njegovu zemlju svakog dana autobusima dolaze na stotine ljudi sa zapadnog Balkana koji potom negde nestaju, a autobusi se vraćaju prazni”. Fajon je odgovorila citirajući najnovije statistike koji pokazuju da je broj azilanata u Austriji veoma mali u poređenju sa većinom drugih zemalja, a da je u posljednje vrijeme drastično opao.

“Vaša zemlja ima sreće”, rekla je ona. Tatjana Ždanoka, poslanica Zelenih iz Latvije, upozorila je da bi suspenzija viza predstavljala “kolektivnu kaznu za građane sa zapadnog Balkana”, a protiv usvajanja zaštitnog mehanizma izjasnili su se poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata i liberala. Članovi umjereno desne Evropske narodne partije, koja je najbrojnija u Parlamentu, uglavnom su podržali predlog. Poslanici će posljednju reč o zaštitnom mehanizmu dati u četvrtak, kada će o njemu glasati

Bonus video: