Raspušteni lokalni organi Srba na Kosovu

Lideri Srba sa sjevera Kosova oštro su se protivili sprovođenju Briselskog sporazuma kojeg su potpisali Dačić i Tači
96 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Srbije, Foto: Www.abrasmedia.info
Vlada Srbije, Foto: Www.abrasmedia.info
Ažurirano: 10.09.2013. 11:09h

Vlada Srbije je donijela odluku o raspuštanju skupština opština u Kosovskj Mitrovici, Leposaviću,Zvečanu i Zubinom Potoku. Umjesto njih Vlada je odredila vršioce dužnosti predsjednika i članove privremenih organa u ovim opštinama.

Predsjednici opština Zvečan i Kosovska Mitrovica Dragiša Milović i Dragiša Vlašković i predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović nisu zvanično obaviješteni da su njihove skupštine opština raspuštene, ali su naveli da su očekivali takvu odluku Vlade Srbije. Vlašković i Božović nisu željeli da komentarišu današnju odluku, dok je Milović kazao da razumije da su opštine Zvečan i Zubin Potok raspuštene jer im je istekao mandat, ali da ne zna šta je razlog za raspuštanje skupština u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.

U Zvečanu i Zubinom Potoku su u maju održani lokalni izbori, ali ih Vlada Srbije nije priznala, dok odbornicima još traje mandat u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici. "Jasno je da Briselski sporazum mora da se sprovodi, a skupštine opština na severu Kosova to neće činiti", rekao je Milović i dodao da je moguće da je jedan od zaključaka sa poslednje runde pregovora premijera Kosova i Srbije 8. septembra bio da se one raspuste.

Prema njegovim riječima, odbornici Skupštine opštine Zvečan su na poslednjoj sednici zaključili da će nastaviti da rade dok se Ustavni sud Srbije ne izjasni o ustavnosti odredaba Briselskog sporazuma. Milović je izrazio bojazan da ovakva odluka može dovesti do destabilizacije situacije na sjeveru Kosova. "Ne bi bilo dobro da se to desi, posebno za nas koji živimo na ovim prostorima, ali to je realnost, a mi smo odluku o smjeni očekivali jer je to najavljeno prije nekoliko nedelja", rekao je Milović.

Ivanović: Opravdan potez

Kandidat za gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović ocijenio je da je raspuštanje četiri skupštine opštine na severu Kosova logičan potez Vlade Srbije, jer su se ti ljudi protivili izlasku na lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar. Ivanović je u izjavi agenciji Beta ocijenio i da raspuštanje skupština opština na sjeveru Kosova neće ugroziti izborni proces.

"Sada je potrebno postaviti politički neutralne organe koji će premostiti period do izbora", rekao je Ivanović, nosilac liste "Srbija, Demokratija, Pravda - Oliver Ivanović", koja učestvuje na kosovskim izborima. On je rekao i da raspuštanje četiri skupštine opštine predstavlja i opomenu direktorima javnih preduzeća na Kosovu koji su do sada zagovarali bojkot izbora.

Bonus video: