Jovanka Broz će otkriti sve Titove tajne, a zna ih mnogo

Tih tajni koje zna Jovanka Broz plašili su se njeni mučitelji i progonitelji iz tadašnjeg državnog vodstva, prije svega brinući za sopstvene fotelje, položaje..."
50 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 08:53h

Beogradski pisac i intelektualac Žarko Jokanović, kojem je Jovanka Broz (89) otkrila mnoge misterije zajedničkog života sa doživotnim predsjednikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom, kazao je u razgovoru za Agenciju ANadolija (AA) da je nekadašnja prva dama Jugoslavije dobro i da se uspješno oporavlja nakon što je 23. avgusta primljena u beogradsku bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Čovjek koji je nedavno objavio feljton posvećen životu Jovanke Broz, a koji je izazvao mnogo pažnje na Balkanu, ističe da svakodnevno odlazi u posjetu Titovoj supruzi.

"Ona je potpuno bistrog uma, priča, umijemo i da se našalimo... Ona je veliki borac. Prosto je neshvatljivo ovim mlađim generacijama kako neko ostaje borac i u najtežim situacijama. Prosto ja sam ubijeđen da će ona dobiti i ovu bitku! Dosta joj znače ti pozdravi koje joj prenosimo, dosta joj znači to interesovanje javnosti, domaće i strane, koje je podjednako veliko u svim djelovima naše nekada zajedničke domovine'', započinje razgovor za AA Jokanović.

"Ona je veliki borac. Prosto je neshvatljivo ovim mlađim generacijama kako neko ostaje borac i u najtežim situacijama. Prosto ja sam ubijeđen da će ona dobiti i ovu bitku!"

"Vjerujem da će to liječenje trajati još izvjesno vrijeme", smatra Jokanović, koji nije želio da prognozira kada bi Broz mogla napustiti beogradsku bolnicu.

Priča kako se Jovanki javljaju "sa raznih strana" i da joj svi nude pomoć.

"Njoj svaki pozdrav i svako interesovanje, kako kaže, grije dušu. To je za nju veliki podstrek u ovim teškim trenucima koje proživljava. To je i velika satisfakcija nakon svega što je prošla i prolazi proteklih 36 godina", rekao je.

Zajedno sa potpredsjednikom Vlade Srbije Rasimom Ljajićem i bliskim rođacima Jovanke Broz angažovao se na saniranju vile u kojoj je prva dama doskora živjela.

"Kuća u kojoj je ona živjela treba što hitnije da se renovira, da Jovanka ima zapravo gde da izađe iz bolnice. U ovim uslovima to je apsolutno nemoguće. To je jedna ruina nedostojna ljudskog življenja, to je velika bruka i sramota ove države što je to dozvolila. Mi smo se na sastanku kod Rasima Ljajića usaglasili da to mora da se ubrza. Već narednih dana, mislim, biće i nekih rješenja u tom pravcu. Ali, dok ne budemo sigurni, dok ne vidimo da se tu nešto i pomjera, prosto nećemo vjerovati. Nju su, naime, mnogo puta ranije prosto varali. Ona 33 godine živi u privremenom smještaju. I ono što ja mislim da ova država minimalno treba da uradi za Jovaku Broz, jeste da joj obezbijedi trajni smještaj. Znači, treba da se trajno riješi njen stambeni problem", kazao je za AA Jokanović.

Dodaje kako je velika sramota Srbije što "žena koja je prvoborac, veliki antifašista, nosilac Partizanske spomenice, dva Ordena za hrabrost i Ordena zasluga za narod i potpukovnik po činu nema ništa".

"Da ništa drugo nije uradila, sramota je da ona bude jedini borac antifašista koji nema nijedan kvadrat svojeg stambenog prostora. Tako da ja mislim da minimum što država može da uradi jeste da joj obezbijedi taj krajnji smještaj i da joj se da neki stambeni prostor u trajno vlasništvo", ističe Jokanović.

Početkom oktobra biće objavljena Jokanovićeva knjiga u kojoj donosi prvu i cjelovitu Jovankinu ispovijest o njenom životu. Knjiga će se pojaviti na tržištu cijele bivše Jugoslavije.

Tito i Jovanka

Pitali smo ga hoće li Jovanka Broz otkriti sve Titove tajne.

"Jovanka, svakako, zna mnoge Titove tajne, zna mnoge tajne tog vremena i to znanje tajni tog vremena je u mnogome prouzrokovalo njen progon. Pričali smo i o tim tajnama. Tih tajni koje zna Jovanka Broz plašili su se njeni mučitelji i progonitelji iz tadašnjeg državnog vodstva, prije svega brinući za sopstvene fotelje, položaje... Ona je dosta toga ispričala, sve će to biti u knjizi koju ćemo uskoro izaći", potvrdio je Jokanović.

Jovanka Broz je, po riječima Jokanovića, simbol Jugoslavije, države koje nema. No, po njemu, i to interesovanje za Jovanku Broz oslikava ''naše odnose prema toj državi''.

Ponekad se čini da Jugoslavije više ima danas nego u vrijeme kada je faktički postojala.

"Ako je nema na nivou racionalnog, onda je ima na nivou podsvjesnog. Jer koliko god se neki trudili da kažu da nema tog interesovanja i da ne postoji taj prostor, on svakako postoji. Ako ljudi provedu 70 godina u zajedničkoj državi, to su, ipak, mnogo čvršće veze nego bi neko mogao da pomisli", naglasio je Jokanović, te, na kraju, dodao:

"Jovanka svakako indikator za tu priču i njena sudbina jeste priča o svima nama na ovim prostorima. Često to Jovanka ponavlja. To nije samo priča o njoj, to je šta svakome od nas pojedinačno može da se desi. Svima koji živimo na ovim prostorima. Koliko god mi to htjeli ili ne, svi smo mi manje više slični, ako ne i isti. Priča o Jovanki i njenoj sudbini jeste priča o odnosu države prema pojedincu, bahatosti nekih moćnika, svemoći pojedinca koji ne prezaju da zlostavljaju jedinu ženu, staricu. Kad se to dešava nekadašnjoj prvoj dami, supruzi predsjednika Tita, šta može da se tek dogodi običnim ljudima".

Galerija

Bonus video: