Visoki predstavnik ostaje u Bosni i Hercegovini

Međunarodna zajednica očekuje da Bosna ispuni obaveze iz sporazuma ,,Sejdić-Finci''
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 13:28h

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u Banjaluci da će odluku o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH donijeti Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira (PIK) kada se steknu svi uslovi. Incko je novinarima u Banjaluci rekao da prije toga BiH treba da ispuni i ciljevi iz agende ,,pet plus dva", koji je pred BiH postavila međunarodna zajednica.

Ti uslovi podrazumijevaju konačno riješenje državne i vojne imovine u BiH, konačno riješenje statusa distrikta Brčko, fiskalnu održivost zemlje, uspostavljanje vladavine prava, te dva posebna uslova, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te stabilnu političku situaciju u BiH.

Poslije razgovora s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Incko je izrazio uvjerenje da će odluka o zatvaranju OHR biti donijeta u dogledno vreme. ,,Nadam se da će takve odluka biti u dogledno vreme, onda kada BiH bude sve bliža i bliža Briselu, a taj trenutak čekamo kad se ispune uslovi iz odluke ,,Sejdić-Finci" o kandidovanju pripadnika manjinskih naroda u državne institucije, rekao je Incko.

Dodik je rekao da RS ostaje pri zahtjevu da se OHR zatvori, jer je ta medjunarodna institucija u prošlosti kršila svoja ovlašćenja i doprinijela destabilizaciji ukupnih prilika u BiH. ,,Znamo da neke zemlje traže da se OHR zadrži i dalje, postavljeni su neki uslovi i ciljevi upravo iz razloga da se zatvaranje ne desi skoro", rekao je Dodik.

Incko je odgovorio Dodiku da svoje zahtjeve treba uputiti Savjetu za implementacijom mira, a ne njemu lično.

Bonus video: