Farina, novi komandant KFOR-a sjutra preuzima dužnost

Sjutra će u Prištini dužnost komandanta KFOR-a preuzeti italijansko general-major Salvatore Farina i na tom mjestu naslijediti njemačkog kolegu Folkera Halbauera
1 komentar(a)
Salvatore FArina, KFOR, Foto: Beta
Salvatore FArina, KFOR, Foto: Beta
Ažurirano: 05.09.2013. 08:56h

Italijanski general-major Salvatore Farina preuzeće sjutra u Prištini dužnost komandanta KFOR-a i na tom mjestu naslijediti njemačkog kolegu Folkera Halbauera.

Farina je rođen u novembru 1957. godine. Karijeru je počeo 1980. godine nakon završetka Vojne akademije. U periodu od 1996. godine do 1999, bio je nadležan za planiranje i usmjeravanje italijanskih vojnika koji su dali doprinos raznim mirovnim operacijama u BiH, na Kosovu, Albaniji, Istočnom Timoru i Kongu.

Tokom operacija na Balkanu bio je ključni planer za uspostavljanje multinacionalnih specijalizovanih jedinica.

Njegov predhodnik, Folker Halbauer, je na dužnosti bio od prošlog septembra, a na oproštajnoj konferenciji za novinare u Prištini rekao je da se brojno stanje pripadnika KFOR-a za sada neće smanjivati.

Odlazeći komandant KFOR-a ocijenio je bezbjednosnu situaciju na sjeveru Kosova kao napetu, mirnu i stabilnu.

Italijanski kontigent KFOR-a drugi je po veličini na Kosovu, poslije njemačkog. KFOR danas na Kosovu ima oko 5.000 vojnika. Halbauer je od stacioniranja međunarodnih trupa na Kosovu 1999. godine bio šesti njemački komandant KFOR-a.

Bonus video: