Poziv na ujedinjenje opozicije u Srbiji: Da li je moguć novi DOS?

"Dolazimo u situaciju da nekog čvrstog i jasnog odgovora na ono što radi vlast u ovom trenutku nemamo"
52 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 18:11h

Liberalno demokratska partija (LDP) pozvala je demokratsku opoziciju u Srbiji da se okupi u trajniji politički savez koji bi dao odgovor na trenutnu situaciju u toj zemlji i odgovor na "savez Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske napredne stranke (SNS)", ali iz Demokratske stranke (DS) poručuju da, iako su za razgovore o tom pitanju uvijek spremni, nisu i za spajanje stranaka.

Poslanik LDP Žarko Korać, govoreći o ideji predsjednika liberala (Čedomira Jovanovića) kazao je agenciji Tanjug da je Srbija posljednjih godina bila svjedok sklapanja brojnih koalicija poslije izbora, koje bi se često ubrzo nakon njih raspadale, te da je sad potreban dugoročniji savez prodemokratskih snaga.

"...Želim da razgovaram... ne sa idejom da se provlačimo na nekim budućim izborima, ne sa ambicijom da stvaramo neke nove koalicije... nego sa željom da kroz međusobne odnose dođemo do odgovora na pitanje kako stvoriti organizaciju koja će biti sposobna, ne da vrijeđa političke protivnike...već da formuliše jasan program"

"Srbija se nalazi u tako ozbiljnom političkom trenutku da je potrebno da demokratske snage u Srbiji daju neki odgovor na ovaj savez SPS i SNS. To je neophodno zbog zdravog političkog života u Srbiji", rekao je Korać.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se stvore čvršci savezi kojima bi se našla alternativa "ovome što se desava u unutrašnjem političkom životu u Srbiji".

"U ovom trenutku vlada razočaranost demokratskih birača i demoralisan je veći broj, pa je tim ljudima potrebno dati ozbiljnu nadu - da se stvori jedna jasna prodemokratska opcija u Srbiji", kazao je Korać, poručujući da bi to značilo i uvođenje novih ljudi u politiku i taj savez.

On je rekao da je objavljivanjem ideje lidera LDP počela prva faza stvaranja takvog saveza, čiji je cilj da se vidi ne samo kako će reagovati političke stranke, već i sama javnost.

"Dolazimo u situaciju da nekog čvrstog i jasnog odgovora na ono što radi vlast u ovom trenutku nemamo. To nije dobro za budućnost demokratije, jer bez snažne opozicije nema demokratije... Opet dolazimo u period devedesetih gdje se kaže: "Evo ove stranke na vlasti su dovoljne, a ove druge samo smetaju"... Treba izaći iz tog stanja jer je ono potencijalno opasno", smatra Korać.

Šef demokrata u Skupštini Srbije Borislav Stefanović primjećuje da danas niko ne razgovara o spajanju politickih stranaka, ali kaže da je DS pružila ruku LDP za saradnju na svim poljma gdje postoje programska slaganja.

"Nikakvih razgovora nije bilo o spajanju stranaka, slika od 12. marta iz šetnje za Zorana Đinđića je pozitivna poruka da postoji alternatva sadašnjoj vlasti, ali deleko smo od bilo kakvih spajanja", rekao je Stefanović

"Nikakvih razgovora nije bilo o spajanju stranaka, slika od 12. marta iz šetnje za Zorana Đinđića je pozitivna poruka da postoji alternatva sadašnjoj vlasti, ali deleko smo od bilo kakvih spajanja", rekao je Stefanović.

On je ukazao da nema stranke koja je više prodemokratska od DS i da je ta stranka pokazala lice pravog opozicionog borca, sa dobrim rješenjima i jakim argumentima, koja se ne miri sa namjerom vlasti da je stave na klupu za rezervne igrače.

Ukoliko je Jovanović mislio na zajednički rad, a ne formiranje nove stranke, to je onda interesantna tema, smatra predsjednik Nove stranke Zoran Živković. On je na konferenciji za novinare rekao da je loš običaj što se takve teme pokreću preko medija, ali da se o toj temi svakako može razgovarati.

Živković smatra da nije rješenje osnivati novu stranku i napominje da je ona koju vodi upravo bazirana sa idejom objedinjavanja demokratskih snaga u zemlji.

"Prije 10 godina postojala je jedna stranka koja se za to zalagala, a zvala se Demokratska stranka", primijetio je Živković.

Ideja predsjednika LDP o formiranju prodemokratskog bloka, inače, nije nova, o tome je Jovanović i ranije govorio u javnosti.

Sinoć je lider LDP u izjavi za RTS poručio da se zalaže za uspostavljanje "neophodne ravnoteže u društvu" i stvaranje političke organizacije koja će imati jasan program.

"Mi moramo pronaći put do birača, prije svega DS, članstva te stranke i želim da razgovaram i sa novim rukovodstvom DS - ne sa idejom da se provlačimo na nekim budućim izborima, ne sa ambicijom da stvaramo neke nove koalicije, jer su one privremene...nego sa željom da kroz međusobne odnose dođemo do odgovora na pitanje kako stvoriti organizaciju koja će biti sposobna, ne da vrijeđa političke protivnike...već da formuliše jasan program", rekao je Jovanović.

Galerija

Bonus video: