Hrvatska policija juri "balkanske Pink Pantere"

Zagrebački "Jutarnji list" piše da se pretpostavlja da "Panteri" imaju popis svih dobrostojećih stanovnika Hrvatske i da mjesecima prate njihovo kretanje
158 pregleda 0 komentar(a)
Pink Panteri, Foto: Shc.hu
Pink Panteri, Foto: Shc.hu
Ažurirano: 01.09.2013. 11:12h

Na meti hrvatske policije su se našli kriminalci koje u Hrvatskoj u žargonu nazivaju "balkanskim krakom famozne družine Pink Panter", a koji su tokom ljeta pljačkali vile hrvatske elite.

Na udaru su se našle kuće preduzetika Dubravka Grgića, Hrvoja Čermaka i Saše Rakara, viceguvernera HNB-a Damira Odaka i advokata Nikole Boškovića Slivonje, dok su pljačke domova nekadašnjeg premijera Iva Sanadera i vlasnika firme za bezbjednost Zlatka Marića završene samo kao neuspjeli pokušaj.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da se pretpostavlja da "Panteri" imaju popis svih dobrostojećih stanovnika Hrvatske i da mjesecima prate njihovo kretanje ne bi li, čim na više od 24 sata, pretežno u ljetnjim mjesecima, napuste svoje luksuzne domove, na spektakularan i prije svega neprimjetan način ulaze i kradu vrijedne stvari.

Pljačkaši koji, kako se navodi, nemaju ni vjeru, ni naciju, u proteklih godinu dana su besramno “"omrsili brke"” u višemilionskim pljačkama.

Pored novca u različitim apoenima, valutama, oni su iz sefova, kutija, fioka, kofera skrivenih u dnu ormara i iz sanduka za posteljjinu krali nakit svih vrsta, skupocjenu bižuteriju, dokumente, umjetnine , dokumenta, ali i zubno zlato.

Nisu se, kako se dodaje, libili da ukradu i jednu seksualnu igračku u kutiji s mašnom (poklon drage i daleke osobe) koja je bila "s potpisom" i koju su krasili pozlata i privezak od bijelog zlata.

Spretni provalnici svjesni su od prvog trenutka da svi domovi u koje su upadali imaju nevjerovatan bezbjednosni sistem, videonadzor, pred kojim su "glumili", bio im je dodatni adrenalinski izazov.

U nekoliko slučajeva, međutim, upravo to ih je natjeralo da odustanu, poput onog postavljenog na ulaznim vratima impozantne Sanaderove vile, a zanimljivo je da su od pljačke odustali i u jednoj od situacija kada su svojim umijećem i znanjem uspijevali da savladaju sve prepreke, ali su, ipak, u postavljene kamere odmahivali rukom u stilu: "Pozdrav gledaocima. Do sljedećeg susreta."

List piše da među svojom, inače uhodanom, ekipom najvjerovatnije imaju najmanje jednu žensku osobu, blagog profila, obučenu u gradski neupadljivu garderobu ne bi li se što bolje uklopila u dnevnu rutinu, iako se zapravo nalzi u sred pljačke.

Jedna od takvih je vidljiva na snimku nadzorne kamere u elitnom dijelu Zagreba kako ležerno stavlja mobilni telefon na uvo odmah po izlasku iz opljačkane kuće, odlazi do auta, stavlja kofer u gepek i lagano, kaso da se ništa nije dogodilo, odlazi niz ulicu.

Njihove provalničke akcije ne traju dugo, od nekoliko minuta do najviše četvrt sata i pri tome im je jedino bitno da ne ostave bilo kakav trag.

Na glavi imaju najlonske čarepe ili kape s prorezima za oči, a na rukama tanke rukavice, dok plijen trpaju u rance i torbe.

Bonus video: