BiH: Državni službenici odaju tajne kriminalcima u zamjenu za novac

U dokumentu se navodi da je 2012. prijavljeno 447 krivičnih djela korupcije što je za oko 14 odsto više nego godinu ranije
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 13:14h

Obavještajno-bezbjedonosna agencija BiH došla je do podataka da pojedini državni službenici i pripadnici policijskih i bezbijednosnih agencija odaju povjerljive informacije kriminalcima u zamjenu za novac, a neki su "stalno angažovani" za takve usluge.

Ovi podaci su navedeni u Informaciji o stanju bezbijednosti BiH za 2012. koja će se ove sedmice naći na sjednici državnog Parlamenta.

U Informaciji se navodi da službenici kriminalcima odaju informacije o policijskim akcijama i inspekcijskim kontrolama, a pomažu im i prikrivanjem ili uništavanjem kompromitujućih dokaza, prenose Nezavisne novine.

Većina kriminalnih grupa izgradila je čvrste pozicije u različitim strukturama i nivoima vlasti.

Informaciju je sastavilo Ministarstvo bezbijednosti BiH na osnovu podataka sedam najviših bezbijednosnih institucija na državnom i entitetskim nivoima te Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U dokumentu se navodi da je 2012. prijavljeno 447 krivičnih djela korupcije što je za oko 14 odsto više nego godinu ranije.

Bonus video: