Haradinaj: Podjela Kosova značila bi rat, a to niko na Balkanu ne želi

"Amerikanci nemaju crvene linije, ali su priznali nezavisnost Kosova sa ovom teritorijom. Suvereni smo. Molim vas nemojte da pogrešno interpretirate izjave", rekao je Haradinaj
3 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 20.07.2018. 13:46h

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio je danas da je izjava ambasadora SAD Grega Delavija pogrešno interpretirana i dodao da je mogućnost razgovora o podjeli Kosova jedna stvar, dok je opcija podjele nešto drugo.

"Znam američki stav. Prvo, pozicija SAD je da ne nameću rješenja, već traže da se strane saglase. Mogućnost govora o jednoj temi je nešto drugo u odnosu na opciju podjele. Prema tome niko nikome ne može da zabrani da u Briselu govori (o podjeli). Ambasador je rekao da se može govoriti, ali nije rekao da je to tema razgovora", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da bi podjela Kosova značila rat i da rat niko na Balkanu ne želi.

"Amerikanci nemaju crvene linije, ali su priznali nezavisnost Kosova sa ovom teritorijom. Suvereni smo. Molim vas nemojte da pogrešno interpretirate izjave", rekao je premijer i dodao da garantuje da je ambasador pogrešno interpretiran.

U izjavi je navedeno da premijer želi da pojasni javnosti da su drugačije interpretacije izjave tendenciozne i da imaju za cilj da stvore konfuziju o stavovima premijera Kosova o temama za koje su javnosti poznati stavovi.

Delavi učestvujući u emisiji Rubikon prištinske televizije KTV nije pomenuo crvene linije američke strane o podjeli Kosova koje je izrekao u decembru prošle godine.

On je takođe negirao da je rekao da SAD ne odbacuju mogućnost da se u Briselu govori o terirorijama i da je na Beogradu i Prištini da odluče o eventualnoj podjeli.

Bonus video: