Novi model

Lider HDZ u Bosni i Hercegovini predlaže ukidanje Federacije

Čović smatra da bi na taj način bilo riješeno mnogo problema, dodavši da bi u tom slučaju na teritoriji Federacije postojala tri ili četiri kantona
5 komentar(a)
Dragan Čović, Foto: Blic.rs
Dragan Čović, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 26.08.2013. 16:12h

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović predložio je ukidanje Federacije BiH kao jedno od rješenja krize u tom bosansko-hercegovačkom entitetu.

"Na predlog nekih da se smanji broj kantona, mi smo odgovorili predlogom da se ukine Federacija BiH", kazao je Čović za sarajevski Dnevni avaz.

On smatra da bi na taj način bilo riješeno mnogo problema, dodavši da bi u tom slučaju na teritoriji Federacije postojala tri ili četiri kantona, umjesto sadašnjih deset.

Čović je istakao da "u tom ukidanju treba voditi računa da ono što će nastati bude multietnično i da ni koji način ne ugrožava put BiH ka EU".

Govoreći o predlozima Ekspertskog tima za reformu Federacije BiH, lider HDZ BiH je rekao da je tim iznio 188 predloga.

"Neki od njih su u koliziji sa drugima ili sa situacijom u BiH. Predlaže se ukidanje predsjednika Federacije BiH, a u Republici Srpskoj ostaje predsjednik. Eto nove asimetrije", rekao je Čović.

Lider HDZ BiH je poručio da je ta stranka spremna za reorganizaciju Federacije BiH, ali da taj proces mora obezbjediti njeno funkcionisanje i elemente ustavne ravnopravnosti naroda.