Fijasko Hrvatske na ruskom turističkom tržištu

Uvođenje viza za Ruse smanjilo je prodaju aranžmana za Hrvatsku za 40 do 50 odsto. Hrvatska je za ruske turiste oduvjek bila skupa destinacija, a sad je još skuplja jer moraju da plate i vize
59 pregleda 8 komentar(a)
Dubrovnik, Foto: Wikipedia.org
Dubrovnik, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 24.08.2013. 17:44h

Ljetnja turistička sezona postala je izuzetno komplikovana za ruske turističke operatere koji posluju sa Hrvatskom, jer je uvođenje viznog režima pokazalo niz problema u odnosima između ruskih operatera i hrvatskih hotelijera.

Uvođenje viza za Ruse smanjilo je prodaju aranžmana za Hrvatsku za 40 do 50 odsto. Hrvatska je za ruske turiste oduvjek bila skupa destinacija, a sad je još skuplja jer moraju da plate i vize, piše Ruski vjesnik.

Problemi u konkretnom dijelu turističkog tržišta umnogome su povezani i sa specifičnostima rusko-hrvatskog partnerstva. Hrvatski hotelijeri sa ruskim turističkim operaterima žele da rade isključivo pod uslovima „prazno za puno“ (rezervacija u hotelima uz akontaciju od najmanje 50 odsto).

Ruski turistički operateri pokušali su, međutim, prije početka turističke sezone da dobiju konkurentne cijene pod uslovima alotmana (rezervacija pod unaprijed dogovorenim uslovima, ali bez akontacije), ali nisu naišli na razumjevanje hrvatskih hotelijera.

Zbog toga, neke ruske firme daljim radom nisu mogle da nadoknade gubitke, pa je jedna od najvećih kompanija "Ascent travel", najavila svoj odlazak sa hrvatskog tržišta.

Direktorka za turizam ruske kompanije "Ercog" Olga Vojkina smatra da postoji potreba za preispitivanjem odnosa između ruskih i hrvatskih partnera.

Cijene za rusko tržište su veće nego za evropsko, i hrvatski hotelijeri bi trebalo da preispitaju svoje sporazume za narednu godinu s ruskim operaterima i pruže im mogućnost da rade pod istim uslovima pod kojim radi čitava Evropa, poručila je ona.

Hrvati ipak ne bi voljeli da ostanu bez ruskih turista, jer su, kako smatra predstavnik hrvatske mreže hotela Maistra Mikael Danieljan, ruski turisti spremni da potroše na odmor nešto više za razliku od njemačkih, koji dolaze na kraći period i znaju tačno šta žele da dobiju.

Bonus video: