Evropski partneri

Novi paket pomoći za Grčku biće manji od prethodnih

Evropski partneri Grčke i Međunarodni monetarni fond su, u okviru dosadašnja dva paketa, za pomoć Grčkoj odvojili 240 milijardi eura
0 komentar(a)
Grčka i EU, Foto: Shutterstock
Grčka i EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2019. 18:59h

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da očekuje da će budući paket pomoći Grčkoj biti znatno manji u odnosu na postojeće pakete.

Evropski partneri Grčke i Međunarodni monetarni fond su, u okviru dosadašnja dva paketa, za pomoć Grčkoj odvojili 240 milijardi eura, a Šojble je ove nedjelje poručio da će Atini biti potreban i treći program pomoći, kada trenutni istekne iduće godine, prenijela je agencija Frans pres.

Ministar je za njemački dnevnik Handelsblat rekao da će novi paket pomoći zavisiti od toga da li će Atina ispuniti svoje obaveze, napominjući da se očekuje da će potrebna suma biti značajno manja u odnosu na dosadašnje programe, jer će Grčka u to vrijeme bilježiti primarni suficit.

Šojble je odbio da komentariše eventualne cifre ili mjere, navodeći da će odluke o tome biti donijete iduće godine. Ministar je, međutim, ponovo odbacio ideju o novom otpisu grčkog duga, nakon prošlogodišnjeg.

Na pitanje odakle će dolaziti novac za novu pomoć Grčkoj, Šojble je rekao da to nije odlučeno, dodajući ipak da u fondu za spas eurozone, Evropskom stabilizacionom mehanizmu, još ima dosta sredstava.

Opozicija u Njemačkoj je komenatare ministra iskoristila za napad na kredibilitet vlade uoči izbora zakazanih za 22. septembar. Zvaničnici, međutim, insistiraju da Šojble nije rekao ništa novo, budući da se odavno govori o mogućoj novoj pomoći za Grčku.

"Drago mi je da je javnost sada obratila pažnju na ono što govorim iznova i iznova već dosta vremena... Sredinom iduće godine moraćemo da se pozabavimo novim mjerama za Grčku", rekao je Šojble.