Josipović: Sjeme novog zla više nikad ne smije klijati

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je danas da treba uvažavati sve žrtve totalitarizama, ratova i mržnje "kako iz njihovih humki ne bi klijalo sjeme zla"
6 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2013. 10:23h

"Ahmići, Blajburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno... Na ovom strašnom i predugačkom nizu boli, na desetinama spomenika i neobilježenih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko vjerujući da iz njihovih humki više nikad ne smije klijati sjeme novog zla", naveo je Josipović.

Povodom Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, Josipović je u poruci naveo i da prošlost ne može da se mijenja, ali da iz nje mora da se uči, prenose hrvatski mediji.

"Obilježavajući Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, sjećamo se svih žrtava totalitarizma, kao i žrtava ratova širom svijeta, jer su i ratovi i nehumana djela za vrijeme rata u svojim korijenima često imali totalitarizam ili mržnju i prezir prema čovjeku i njegovom životu", napisao je hrvatski predsjednik.

"Svjesni smo da iskrenog pomirenja i oproštaja nema bez uvažavanja žrtve, bez zajedničkog sjećanja i saučešća prema svim nevinim žrtvama", naveo je Josipović.

Osuđivati totalitarne i autoritarne režime i tendencije, učiti o njihovim uzrocima i posljedicama i čuvati mir, demokratiju i ljudska prava, znači biti odgovoran prema budućnosti, zaključio je hrvatski predsjednik.

Bonus video: