Uskoro rehabilitacija Milovana Đilasa?

"Nema sumnje da će Đilas biti rehabilitovan. Kada rehabilituju Dražu Mihailovića, kako Đilasa da ne rehabilituju"
201 pregleda 0 komentar(a)
Milovan Đilas, Foto: Novosti.rs
Milovan Đilas, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 20.08.2013. 11:22h

Milovan Đilas, najpoznatiji disident nekadašnje SFRJ, uskoro bi mogao da bude rehabilitovan u Srbiji, a možda će dobiti ulicu u Beogradu.

Pred Višim sudom u Beogradu 18. oktobra bi trebalo da bude održano novo ročište po zahtjevu za rehabilitaciju koji su podnijeli Đilasov brat Akim i beogradski advokati Nikola Barović i Rajko Danilović, piše "Danas".

"Očekujem da proces rehabilitacije Milovana Đilasa bude brzo završen. Ostalo je da Višem sudu bude dostavljena presuda iz 1956. godine protiv Đilasa i time bi slučaj trebalo da bude završen", izjavio je Danilović.

Danilović je siguran da će Đilas biti rehabilitovan. “Nema sumnje da će Đilas biti rehabilitovan. Kada rehabilituju Dražu Mihailovića, kako Đilasa da ne rehabilituju”, pita se Danilović, koji ističe da mediji često pogrešno izjednačavaju ove slučajeve.

Prema njegovim riječima, Draža Mihailović je bio vođa četničkog pokreta, čiji su pripadnici počinili brojne ratne zločine, zbog čega je suđeno Mihailoviću, dok je Đilas bio žrtva političkog progona.

„On je bio kritičar komunističkog sistema. Kritikovao ga je iznutra, a poznavao ga je odlično. On ga je pravio, pa je znao gdje je greška”, navodi Danilović.

I Barović smatra da između dva slučaja nema sličnosti.

"Đilasu je suđeno zbog krivičnog djela neprijateljske propagande, u državi koja se već stabilizovala, a Draži je suđeno u državi koja je tek izašla iz Drugog svjetskog rata i još nije imala konsolidovan pravni sistem. Slični procesi su vođeni tada u cijeloj tek oslobođenoj Evropi", dodaje Barović za Danas.

Đilasovoj rehabilitaciji protive se antikomunisti koji podsjećaju na zločine partizanskih snaga. “U tu priču ne ulazimo, pošto je Đilasu suđeno zbog izjava, knjiga i kritika jugoslovenskog komunističkog sistema, a ne zbog zločina”, navodi advokat Barović.

On objašnjava da bi Đilas morao da bude rehabilitovan “po sili zakona”, pošto je osuđen za neprijateljsku propagandu, krivično djelo koje je odavno ukinuto, ali i zbog odavanja službene tajne, krivično djelo koje je naknadno, zbog njegove knjige “Razgovor sa Staljinom”, ušlo u tadašnji pravni sistem.

Bio je glavni organizator trinaestojulskog ustanka u Crnoj Gori.

Bonus video: