Hrvatska policija spriječila dolazak traktorista u Zagreb

O nastavku protesta i blokadi glavnih saobraćajnica jednoglasno su odlučili predstavnici poljoprivrdnika popodne u Pavlovcu
1 komentar(a)
traktor u Hrvatskoj, Foto: Screenshot (AlJazeera)
traktor u Hrvatskoj, Foto: Screenshot (AlJazeera)
Ažurirano: 18.08.2013. 20:11h

Hrvatski poljoprivrednici, koji već 12 dana protestuju blokirajući glavne magistralne puteve, odustali su od odlaska u Zagreb nakon što ih je blokirala policija. Ipak, oni su istakli da neće odustati od protesta.

Oni su najavili da će pravdu nastaviti da traže pravnim putem i da će se obratiti Zagrebu, ali i Briselu.

O nastavku protesta i blokadi glavnih saobraćajnica jednoglasno su odlučili predstavnici poljoprivrdnika popodne u Pavlovcu.

Predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić je na konferenciji za novinare najavio da će sjutra do 10 časova o svemu pismom obavijestiti i premijera Zorana MIlanovića.

On je istkao da su pred hrvatskim poljoprivrednicima dvije pravne bitke - jedna u Hrvatskoj i druga u Briselu.

“Naši ljudi koji su krenuli put Zagreba su spriječeni od policije i upravo smo mi ovde iz tog razloga rekli da nam ne vrijedi ići do Zagreba na taj način. Odlučili smo se za ovu pravnu bitku, to nam je možda i najbolji put, i najpravedniji. Pravda je spora, ali je dostižna i pravedna", poručio je Pipić.

Ponovio je zahtjeve seljaka koji traže da im se u cjelosti isplate podsticaji za prošlu godinu, a ne umanjeni za 37 odsto.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac ocijenio je sramotnim to što je policija zaustavila seljake na putu ka Zagrebu, istakavši da to nije u skladu sa demokratskim načelima.

On je napomenuo da seljaci, na primjer u Francuskoj, protestuju zbog svega tri odsto neisplaćenih podsticaja i da ih policija u tome ne spriječeva.

"Sramota je to što smo danas došli do pola puta, na gradskom mostu kod Osijeka smo zaustavljeni i ne možemo dalje. Ipak, hrvatski seljaci su kultura i ovo više neće podnositi, ravnaćemo se sa evropskim zemljama poput Franuske i, ako bude potrebno, bićemo još rigorozniji”, naveo je on.

Hrvatski paori očekuju da će se premijer Milanović, ipak, oglasiti do sjutra u 10 sati kada će oni održati konferenciju za novinare ii saopštiti dalje mjere koje će preduzimati u cilju ostvarivanja svojih prava.

Bonus video: