Ni mnogi hrvatski ugostitelji ne izdaju fiskalne račune

Kako prenosi Hina, najviše ugostitelja dobilo je privremenu zabranu obavljanja svoje djelatnosti u Dubrovniku - njih 49, a najčešći razlog bio je neizdavanje računa
6 komentar(a)
Dubrovnik, Foto: Www.travelino.hr
Dubrovnik, Foto: Www.travelino.hr
Ažurirano: 17.08.2013. 09:13h

Poreska uprava hrvatskog Ministarstva finansija od početka juna na jadranskoj obali privremeno je zatvorila 155 ugostiteljskih objekata.

Objekti su zatvoreni zbog kršenja odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, piše Poslovni dnevnik a prenosi B92.

Kako prenosi Hina, najviše ugostitelja dobilo je privremenu zabranu obavljanja svoje djelatnosti u Dubrovniku - njih 49, a najčešći razlog bio je neizdavanje računa.

Slijedi Rijeka s 28 izrečenih zabrana za rad ugostiteljskih objekata, i to najčešće zbog neplaćanja dospjelih obaveza poreza i doprinosa.

U Splitu je od početka juna izrečena privremena zabrana rada za 24 ugostiteljska objekta, u Pazinu za 18, u Šibeniku za 13, u Gospiću za 12, u Zadru za 11, a kao razlozi i za ugostitelje iz ovih gradova uglavnom se navodi neizdavanje računa, ili neplaćanje dospjelih obaveza, ili, pak, neevidentiranje prometa.

Isti izvor podsjeća i da su mediji ovih dana izvijestili da je zbog nepravilnosti u gotovinskom poslovanju zatvoren poznati hvarski klub "Carpe diem", kao i šibenska Hacienda.

Na pitanje Hine koji poreski obveznici su dobili privremenu zabranu rada, Poreska uprava je odgovorila da nije u mogućnosti da navede njihove nazive, jer je dužna da, u skladu s Opštim poreskim zakonom, čuva kao poresku tajnu sve podatke koje poreski obveznik iznosi u poreskom postupku.

Bonus video: