Izdavač "Blica" tuži Pink

"Pink" i "Informer" više od dvadeset dana vode negativnu kampanju "plasiranjem niza neistina i uvreda"
55 pregleda 6 komentar(a)
Blic, Foto: Screenshot
Blic, Foto: Screenshot
Ažurirano: 15.08.2013. 15:55h

Izdavač lista "Blic", kompanija "Ringier Axel Springer", saopštila je da je podnijela tužbe zbog nelojalne konkurencije protiv TV "Pink" i lista "Informer".

Tužbe su podnijete Privrednom sudu u Beogradu

Kako se navodi u saopštenju kompanije, "Pink" i "Informer" više od dvadeset dana vode negativnu kampanju "plasiranjem niza neistina i uvreda, kojom žele da ugroze poslovanje i ugled" kompanije "Ringier Axel Springer", kao i kredibilitet dnevnog lista "Blic".

"Glavni urednik 'Blica' Veselin Simonović i članovi redakcije vode se striktnim standardima novinarstva kompanije 'Ringier Axel Springer Media' i primjer su kritičkog, nezavisnog novinarstva i uredničkog integriteta u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Menadžment kompanije "Ringier Axel Springer" dodaje i da su svi ugovori sa državnim institucijama i javnim preduzećima zaključeni u skladu sa zakonom i istovjetni su ugovorima koje su te institucije i preduzeća zaključivala i sa drugim medijskim kućama.

Isto se dešava i u Crnoj Gori

Ono što Blic” doživljava u Srbiji od televizije Pink, dešava se i “Vijestima” kada je u pitanju crnogorski ogranak televizije Željka Mitrovića.

Jedina razlika je što je Agencija za radio-difuziju Srbije reagovala i jednoglasno upozorila Pink da prestane sa napadina na beorgadski list ili će im ugasiti signal na 30 dana pa potom i trajno, dok crnogorska Agencija za elektronske medije trenutno ne razmišlja o takvom potezu.

Crnogorski ogranak televizije Pink prepoznat je po napadima na sve kritičare vlaste, a naročito od kada je u Crnu Goru došao Vladimir Beba Popović, blizak prijatelj premijera Mila Đukanovića.

Međutim, i pored očiglednih prekoračenja ovlašćenja nacionalnog emitera, Agencija za elektronske medije još nije pokrenula postupak.

Gotovo svakodnevno “Vijesti” imaju svoje mjesto u kratkoj informativnoj emisiji na Pink M, u kojoj naš list pokušavaju da diskredituju. Tako su teme “informative” ružičaste televizije bile “čuđenje” zbog rasta gledanosti TV Vijesti, optuživanje dnevnika “Vijesti” da širi paniku u želji da našteti sezoni, navodno raskrinkavanje od strane “Pobjede” na čuvenom sastanku predstavnika medija u Briselu sa komesarom Štefanom Fileom... Ta TV je “izvještavala” javnosti i o navodnim zloupotrebama čelnika “Vijesti” sa Crnogorskom komercijalnom bankom (CKB) sa ciljem da navodno naštete Prvoj banci.

Prije “Blica”, na meti srbijanskog Pinka našao se i prof. dr Čedomir Čupić, za koga su rekli da je “plašljivi i brbljivi zec” zbog izjave da bi zgradu Pinka trebalo srušiti jer nema potrebnu dozvolu. Za to je Mitrović morao da plati novčanu kaznu.

Mitrović je objavio rat i svemu što je hrvatskog porijekla, zabranjujući reklame iz te države na svojoj televiziji. Takva odluka je uslijedila nakon što su mu hrvatske carinske vlasti zaplijenile skupocjenu jahtu 2011. godine.

Bonus video: